Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Avoin kirje Jasper Pääkköselle

Arvoisa Jasper Pääkkönen,

Yritämme totta vie tehdä parhaamme, jotta kaikki kalakantamme pysyvät hyvinä ja me suomalaiset luonnon kanssa vastuulliset elävät pysyisimme hengissä ja kalaa on myös lapsillemme.

Olet huolissasi siitä montako verkkoa lain mukaan saa veteen laittaa. Tiedätkö, että verkkojen käyttö on viime aikoina romahtanut ja yhä harvempi laittaa enää yhtään verkkoa veteen.  Meidän pitäisi alkaa pitämään verkkokalastusta historiallisena kulttuurijuttuna, jonka vaikutus kalakantoihin vähenee vuosi vuodelta.

Suomi on laaja maa ja suuri osa Suomen vesistöstä on alikalastettua. Haluat rajoittaa hauen pyyntiä. Meidän tulee saada hauesta koko maan matkailukalastuksen ykköstuote ja haukea riittää nykysäännöillä suuressa osassa Suomea ihan varmasti. Uusilla kalatalousalueilla voidaan sitten erityisalueilla tarpeen mukaan rajoittaa hauen pyyntiä hoito- ja käyttösuunnitelmalla.

Suuri huoleni on se, että kalastonhoitomaksuista kertyvät omistajakorvaukset ovat supistuneet jo niin pieniksi, että on todella ongelmia saada vesialueita hoidettua.  Omistajakorvaukset nimittäin käytetään vesialueiden hoitamiseen: virtavesien ja muiden vesialueiden kunnostamiseen, kalastuksen valvontaan, ja istuttamiseen. Rahanpuutteen on aiheuttanut osaltaan kalastuslakiin sisältyvä 65-vuotiaiden maksuvapautus, jota on hyvin vaikea enää korjata.

Tiesitkö, että tällä keskustan hallituskaudella on lohien meripyyntiin tullut erittäin tarkka valvonta, jolloin jokaisen rysällä olevan kalastajan tulee ilmoittaa merivartiostolle aina puoli tuntia ennen rantautumistaan. Lohen merikalastukseen on tullut kalastajakohtainen kiintiö, jota valvotaan koko ajan. Jokainen lohi tulee merkitä ja toivottavasti jo ensi kesänä on käytössä nippusiteen tyylinen merkki, joka pysyy lohesta. Työn alla on myös omakala-järjestelmä, johon tulee ilmoittaa kaikki, myös vapaa-ajan kalastuksessa saadut lohet ja muut saaliit.  

Omalta osaltani lappilaisena olen pitänyt huolen, että saamme Tornio- Muonio sekä Simojokeen niin paljon lohta kuin se vain on mahdollista. Nyt on tärkeää, että onnistumme neuvotteluissamme saamaan kaikkien maiden lohen merikalastuskiintiöt kohtuullisiksi eli että ne eivät nouse nykyisestä. Kaikkein tärkein toimenpide on nyt se, että saamme kansainvälisellä paineella pysäytettyä Puolan valtavan salakalastamisen, joka on jopa kolmasosa koko Itämeren lohen kalastuksesta.

Eeva-Maria Maijala
kansanedustaja (kesk.), Kalatalouden Keskusliiton pj

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Puolan salakalastuksesta olen täsmälleen samaa mieltä. Tästä on jo vuosia, mutta yksi Puolassa oleva kalatukku tarjosi yhtenä vuonna lohta myyntiin enemmän, kuin oli kaikkien valtioiden yhteinen kalastuskiintiö.

Muusta en sitten olekaan sitä mieltä, että kepulaisella on kovasti sanomista kestävästä kalavesien hoidosta. Lapissa on Talvivaara ja kohta Hannukainen. Molemmat ovat esimerkkejä vesien saastuttamisesta, joka Hannukaisen osalta on rakennusvaiheessa. Kepu ei siis opi mitään, älyttömistäkään mokista.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Talvivaara ei ole Lapissa, eikä yksikään puolue pysty siinä asiassa ensimmäistä kiveä heittämään.

Käyttäjän marttivartti3 kuva
Martti Nurmi

Korjaan: Hannukainen on Lapissa ja Kaínuussa sijaitsevasta Talvivaarasta tulisi Kepunkin oppia. Kukaan tuskin esittää, ettei Talvivaarasta ole seurannut vesistövaikutuksia, joilla on vaikutuksia kalatalouteen.
Hannukaisen vesistöreittivaikutukset on nyt helppo ennalta selvittää. Lintilä se sitä Hannukaista ja puoltoa sen luville viimeksi ministereistä esitti. Mitäs puoluetta ko. ministeri edustaa? Kivillä ei tarvitse heitellä, vaikka laajennettavasta avolouhoksesta niitä jo sinkoilee.
Kolari on kepulaisenemmistöinen kunta, kuten Kittiläkin. Tuo Sotkamo sitten...

Toimituksen poiminnat