Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Välittävätkö demarit työttömistä?

Tavoitteenamme tällä vaalikaudella on ollut ennen kaikkea löytää työttömille töitä, jotta työpaikat säilyvät Suomessa ja saamme kansantalouden kasvuun. Jo yli 120.000 työpaikkaa on syntynyt. Nyt ollaan tekemässä esitystä työllistämisen edistämisestä pienissä yrityksissä. Tähän liittyy irtisanomista koskevien säädösten muuttaminen alle kymmenen työntekijän yrityksissä.

Toisin kuin demareiden/ay-liikkeen toimesta on väitetty, niin irtisanomisen sääntely ei todellakaan ole menossa vapaaksi. Työntekijää ei saa jatkossakaan irtisanoa mielivaltaisesti eivätkä vähäiset velvoitteiden laiminlyönnit tai rikkomukset oikeuta irtisanomiseen. Edelleen on työntekijälle annettava ensin varoitus ja annettava mahdollisuus korjata menettelynsä.   

Missä on pienten yritysten näkökulma asiasta? Suurin osa Suomen yrityksistä on juuri näitä pieniä yrityksiä, jotka eivät uskalla/pysty ottamaan töihin lisää työvoimaa. Jos pieni yritys tekee yhdenkin virherekrytoinnin, niin koko yritys voi mennä nurin. Suuremmissa yrityksissä ei olla helpottamassa irtisanomista.

Etenkin kotimaakunnassani Lapissa toimii paljon pieniä muutaman hengen yrityksiä niillä aloilla, joissa kasvumahdollisuudet ovat suuret. Haluan katsoa asiaa erityisesti heidän näkökulmastaan. Näiden yritysten toimintaedellytysten parantaminen edistää myös työllisyyttä.

Iso asia on myös se, että nyt ollaan esittämässä karenssiajan pudottamista 90 päivästä 60 päivään, mikä koskee suurempiakin yrityksiä.

Tuntuu siltä, että demarit ovat kiinnostuneet etupäässä ensi kevään vaaleista ja ottaneet käyttöön poliittiset lakot. Demarien toiminta ay-liikkeen nimissä on todella vastuutonta, jolla vaikeutetaan koko Suomea ja aiheutetaan valtavia kuluja. Jo tämä keskiviikon lakkoilu maksaa 50 miljoonaa euroa.

Poliittiset lakot ovat kielletty useissa EU-maissa. Suomen tulisi ottaa mallia Ruotsista, jossa poliittisia lakkoja on rajoitettu esim. lyhyiksi parin tunnin protesteiksi. Poliittiset lakot eivät ole normaaleja työtaistelun muotoja, vaan häikäilemätöntä poliittista peliä. Demokratiassa lait säädetään kuitenkin vaaleilla valitun parlamentin päätöksillä, ei lakoilla tai torikokouksilla.

Poliittiset lakot tulee kieltää myös Suomesta, kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä neuvottelemaan. Poliittisilla lakoilla ei ole mitään tekemistä demokratian eikä vastuullisuuden kanssa.

Ihmisillä pitää olla oikeus mielipiteisiin, mutta vastuu on pystyttävä kantamaan. Kolmikanta neuvotteluita on yritetty käydä, mutta mikään ei näytä riittävän, kun vaalit painavat päälle. Demarien talousarvioaloitteet – jos ne hyväksyttäisiin – aiheuttaisivat Suomelle yli miljardin euron lisämenoa, eikä työllistämisestä olisi tietoakaan. Työttömät tarvitsevat työtä, mutta Suomi ei tarvitse lisää velkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän Lauri-PekkaAlanko kuva
Lauri-Pekka Alanko

Mitä jos laitetaan samaan pakettiin kotimaisen maataloustuen poistaminen ?

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Toteat:
"Poliittiset lakot tulee kieltää myös Suomesta, kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä neuvottelemaan. Poliittisilla lakoilla ei ole mitään tekemistä demokratian eikä vastuullisuuden kanssa."

Ongelman ydin on se että edustamasi puolueen johtama hallitus ei neuvottele vaan sanelee. Työoikeuden professori Koskinen totesi eilen:

”Nyt kun hallituksen seikkailua on seurannut, kyllä siitä sellainen mieli itsellä on, ettei suin päin pidä lähteä sotimaan, vaan yhteisesti ja kolmikantaisesti tulee rakentaa pohja ja vähitellen sitten ne uudistukset tulevat. Tällainen tykittäminen ja siihen liittyvä jonkinlainen pakottaminenkin ei ole normaalia suomalaista työlainsäädännön valmistelua.”

Tehdyt muutokset eivät oikeastaan muuttaneet juuri mitään ja ehdotus jättää edelleen irtisanimisen syylle huomattavsti tulkinnanvaraa.

Käyttäjän asco73 kuva
Asko Telinen

"Nyt ollaan tekemässä esitystä työllistämisen edistämisestä pienissä yrityksissä."

Mutta kun ei ole ensimmäistäkään näyttöä siitä, että työllisyys paranisi! Silti kepulaiset jaksaa jauhaa samaa mantraa, joka ei siis pidä paikkaansa!

"Suomen tulisi ottaa mallia Ruotsista,"

Niin tulisi. Esim. työntekijöiden edustus yritysten hallituksiin, kuten Ruotsissa, olisi hyvä paikka aloittaa...

"kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä neuvottelemaan."

Niin, kerro terveiset pomollesi, Sipilälle!!

Käyttäjän maunostranden kuva
Mauno Strandén

Demarit, vasurit, eikä vihreät ei välitä tippaakaan työttömistä, jokainen uusi työpaikka on kauhistus, heidän kannatus laskee! Edellämainitut puolueet ja henkilöt ei työllistä oikeasti ketään joka tuote voitaisiin myydä ulkomaille! Korkeintaan poliisia, sanoi naapuri!
Kaikkein naurettavin väite on kuten yllä joku mainitsi, ettei ole näyttöä? No ei ole näyttöä kun edellämainitut puolueet vastustaa kaikin keinoin, ettei saataisikaan näyttöä jopa yleislakon uhalla?
Siitä jo tietää, että hallitus on oikeassa, työllisyys nousisi 75% ja se olisi kauhistus noille puolueille että he on väärässä suorastaa noloa veisi pohjan pois heidän rehvastelultaan! Oikeasti he ei tiedä yrittämisestä enempää kuin sika Sveitsiläisestä kellosta!

Käyttäjän MattiKouri kuva
Matti Kouri

Kuulepas Eeva-Maria!

Tehän kepussa v. 2018 Sipilän aikaa itkette mm. sitä, että kyllä Lapin matkailu vetäisi, mutta kun sinne ei saa riittävästi työvoimaa.

Ratkaisunne on sitten se, että helpotetaan työntekijöiden irtisanomista:-(

Eikö olisi järkevämpää esimerkiksi alkaa pohtia, miten Lappiin saataisiin lisää matkailualan koulutusta ja sitä kautta lisää ammattitaitoisia työntekijöitä.

Toinen ongelma lienee se, että jostakin syystä mielikuvituksenne ei riitä löytämään Lapin matkailulle ympärivuotista toimintaa ja sitä kautta kokoaikaisia työpaikkoja, jolloin ehkä ammattitaitoiset työntekijät hakeutuisivat muualtakin töihin elinkeinon piiriin.

Mutta varmaan te olette asioita pohtineet ja päätyneet sitten tähän umpisurkeaan vaihtoehtoon, jolla ajatte suomalaiset poteroihinsa toisia vastaan.

Kauas on keskusta siirtynyt niistä ajoista, kun itse olin mukana poliittisessa toiminnassa. Silloin vielä punamulta kykeni yhdessä oikeasti RAKENTAMAAN tätä maata!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tuo lakialoite on täysin turha, ei lisää muuta kuin eripuraa ja pelko työpaikoilla.

Pelko ja eripura on tietysti ollutkin tämän porvarihallituksen taka-ajatus.

Poliittiset lakot ovat myös minun mielestäni hankalia, mutta jos lakkoiltaisiin, esim sotea vastaan pitäisin sitä täysin järjettömänä lakkona.

Nyt kuitenkin lakkoillaan työsuhteisiin tehtäviä muutoksia vastaan, joten siinä mielessä ymmärrän lakot.

Suuryritykset ja EK = Kokoomus

Maanviljelijät = Keskusta

AY-liike = Demarit

Hieman tyhmää kuitenkin vierittää syy täysin demareiden kontolle, jokaisella puolueella on sidoksensa eri eturyhmiin, enkä minä sitä kiellä, että demarit eivät varmasti tätä vastusta, mutta demarien syyttäminen lakoista on vähän kuin Huhtasaaren syyttäminen koko koulutusjärjestelmää persuvastaisuudesta.

Hiukan kun ottaa järkeä peliin niin asia voi jopa upota tajuntaan.

AY-liikkeen ja hallituksen välit ovat olleet alusta asti päin persettä, ja eiköhän siellä ole ilman demareitakin kova hinku vastustaa tätä päätöstä.

Jos haluaa, että poliitiiset lakot poistuvat, niin sitten vaan säätämään sellaisia lakeja, ilmeisesti se on teidän tehtävä siellä eduskunnassa, kansa antaa valtakirjan niille, jotka äänestäjien mielestä ajavat oikeita asioita.

Siitä vaan sitten vaalien tähätimeksi poliittisten lakkojen lopetus, katotaan sitten tuleeko kova ääänivyöry :)

Käyttäjän JanneHildn kuva
Janne Hildén

Aika heikko on yritys, jos ei uskalla palkata työntekijää töihin nykyisellä puolen vuoden koeajalla.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ei työntekijää vaan työntekijöitä!

Puolitusinaa poropeukaloa pystyy kaatamaan vakaavaraisenkin yrityksen

Käyttäjän HenrikVlimki kuva
Henrik Välimäki

. . . ja yksi poropeukalo siellä yläpäässä pystyy kaatamaan vakavaraisemmankin yrityksen.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Ja suuren yrityksen katamiseen ei tarvita kuin yksi yritysjohtaja.
Oliskohan Saksassa vielä myytävänä niitä tuottoisia umts-lupia:)

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kepulainen on aina palkansaajan kimpussa niin rahassa kuin työelämään liittyvissä oikeuksissakin. Veronmaksajien rahat tukiaisina kyllä kelpaavat, niitä suorastaan kiihkoisesti vaaditaan.

Kaarina Leinonen

Näinhän se menee että sitä puolustaa missä oma omaisuus luuraa. Taisi olla aika heikko "puolustuspuhe" keskustapuolueelle.

Kristian Minks

Ei kepukaan ennen ole ollut noin porvarillinen puolue, nyt ollaan aika kaukana todellisuudesta. Todellista sipilismiä kääntää asiat päälaelleen.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Suomen yrityksistä on juuri näitä pieniä yrityksiä, jotka eivät uskalla/pysty ottamaan töihin lisää työvoimaa. Jos pieni yritys tekee yhdenkin virherekrytoinnin, niin koko yritys voi mennä nurin." --- Amen ja amen!!

Tämä on niin yksinkertainen asia kuin olla vain voi, mutta vasurit ja AY-liitot eivät sitä tajua tai evät halua tajuta.

Käyttäjän pasianttila71 kuva
Pasi Anttila

Mistähän tämä mantra on yhtäkkiä saanut alkunsa. Vuosikymmenet on eletty saman irtisanomislain kanssa enkä muista että tämä olisi aiemmin ollut mikään ongelma.
Oikeasti koko ongelmaa ei tuossa mittakaavassa edes ole, ei nyt eikä ole koskiaan ollutkaan. Ideologinen sota työläistä vastaan on menossa.
Voittajasta ei ole epäselvyyttä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

#20 "Ideologinen sota työläistä vastaan on menossa." Höpöhöpö!

"Sotaa" käydään Suomi-nimisen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisen puolesta.
Menneinä vuosina kiplailu maailmanmarkkinoilla oli vaisumpaa, - nyt kilpailu on koventunut, mutta samaan aikaan Suomi on hinnoitellut itsensä ulos vientimarkkinoilta.

Etkö muista, että pari vuotta sitten oli ankara lama, yli 300-tuhatta työtöntä. Seuraava lama tulee vuorenvarmasti ja kysymys on siitä, kuinka pääsemme siitä yli. Irtisanomissuojat ei millään muotoa edistä kenenkään hyvinvointia, päinvastoin se ajaa tavaratilaukset muualle.

Mitä järkeä on, että yritysten täytyy pitää poropeukaloita palkkalistoilla, vaikka koko yritys menisi nurin. Yritykset eivät ole sosiaalitoimistoja, poropeukalot kuuluvat työttömyyskassaan, eivät yritysten palkkalistoille.

Kaarina Leinonen

Eeva-Maria sinäkin perheinesi työllistätte vain osa-aikaisesti ,ei sesonki kestä läpi vuoden. Nakkaatte nämä työntekijät yhteiskunnan tuen varaan , et kertonut kuinka monta tuntia he "saavat" tehdä työtä eri vuodenaikoina, "luppoaikoina" se tarkoittaa jos on järjestäytynyt aivan kohtuullista "palkkaa" joutenolosta.

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Petteri Ritalalle vaan tiedoksi että keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirissä jäsenistä on noin 10pros maanviljelijöitä ja ko piiri on ylivoimaisesti suurin keskustan piireistä. Maanviljelijöitä on Suomessa noin 1prosentti väestöstä eli väite että Keskusta on yksinomaan maanviljelijöiden puolue on lienee joskus 50-luvulla pitänyt paikkansa..
Ja kysymys vielä perään että missähän puolueessa luulet olevan eniten työntekijä statuksella olevia jäseniä.

Käyttäjän TapioTuomisto kuva
Tapio Tuomisto

Onneksi meillä on kuitenkin yksi puolue..maalaisliitto- kepu, joka ajattelee vain yhteiskunnan etua eikä mitään muuta..vain pahansuovat ihmiset ajattelevat, että kepulaiset ovat perinnemaaseudun etujärjestö.

Kari Aaltonen

Hallitus voisi poistaa maataloustuet kokonaan Keskustan mielestä on parenpi jatkaa vesistöjen rehevöittämistä pumppaamalla rahaa savipeltoihin, Keskustan mielestä tämä on Suomen talouden kannalta parempi vaihtoeto kuin koulutukseen satsaaminen, yritystukiin ollaan myös valmiita satsaamaan jotta muutamat kaverit pystyisivät kuittaamaan osingot. Esim vaikka julkisuudessa Keskusta paheksuu niin sanottua kaljarallia tukevat tätä verovaroin niin saadaan pidettyä lipun hinnat alhaalla, aika kaksinaamaista touhua.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Oleellista olisi, että puolueet satsaisivat aivosolunsa ja agendansa
suomalaisten etujen ajamiseen aivan ehdoitta ja ensisijaisesti.
Ajatus ja agenda edistää koko maailman sosiaalitoistoksi profiloitumista
ärsyttää äänestäjiä ja asettaa Suomen köyhät toisen luokan kansalaisiksi.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Olette heikentämässä työehtoja ja väitätte, että siitä johtuva lakko on poliittinen lakko.
Tuota tuota, ei se ole.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Lakko kohdistettiin yrityksiin, joita koko lakialoite ei koske. Voiko joku ihan vakavissaan väittää, että tämä lakko ei ole poliittinen ???

Toimituksen poiminnat