Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Jehovan todistajille sama maanpuolustusvelvollisuus kuin muillekin!

Hallitus on antanut esityksen, joka poistaisi Jehovan todistajat -järjestöön kuuluvien nuorten miesten erivapauden välttää asepalvelus. Kannatan tätä esitystä.

Suomessa meillä on perustuslain takaama uskonnonvapaus. Erilaisissa yhteyksissä tässä yhteiskunnassa ja myös täällä eduskunnassa on käyty vääntöä, millaisista asioista voidaan sallia ihmisen omantunnonvapaus. On kuitenkin selvää, että on tiettyjä yhteiskunnallisia velvoitteita, jotka koskevat kaikkia suomalaisia. Esimerkiksi jokaisella rahaa tienaavalla on velvollisuus maksaa veroja. Tästä ei voi vapautua, vaikka kokisi sen toimivan omaa vakaumustaan vastaan.

Perustuslain mukaan jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään. Jotkut puhuvat niin sanotusta totaalikieltäytymisestä ihmisoikeutena. Minulle ja luullakseni kaikille äänestäjilleni se on käpykaartilaisuutta, maanpetturuutta.  

Hallituksen esityksessä mainitut rangaistusseuraamukset totaalikieltäytymisestä tuleekin säilyttää. Suomen maanpuolustus perustuu ennen kaikkea korkeaan maanpuolustustahtoon ja yleiseen asevelvollisuuteen. Meillä on mahdollisuus suorittaa myös siviilipalvelus, jos aatteellisista tai muista syistä ei katso voivansa suoriutua asepalveluksesta. Tämä on siis vaihtoehto myös jehovalaisille, jotka eivät halua osallistua asepalvelukseen.

Tietysti on tässäkin hyvä muistuttaa, että maanpuolustuksemme romahtaisi, jos kaikki Suomen nuoret miehet valitsisivat siviilipalveluksen. Siksi onkin hyvä, että valtaosa heistä suorittaa asepalveluksen ja näin vahvistaa armeijamme ja maanpuolustuksen uskottavuutta. 

Asevelvollisuus koskee pakollisena yksinomaan miehiä, mutta myös monet naiset ovat käyneet asepalveluksen tai ovat muulla tavoin mukana vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä. Olisinhan minäkin sen saattanut käydä, jos olisin aikoinaan ehtinyt, mutta kerkesin vanheta, ennen kuin naiset pääsivät armeijaan. Näitä toimintamuotoja tulee joka tapauksessa edelleen kehittää. Meillä on jo Lotta Svärd -järjestön historian kautta vahvat juuret naisten osallistumisesta maanpuolustukseen.  

Suomessa on runsaasti erilaisia uskontokuntia, ja maamme perinteiset kristilliset kansankirkot sen enempää kuin muutkaan kristilliset yhteisöt eivät ole vaatineet itselleen erioikeuksia asepalveluksen suhteen. Sen sijaan moni heistä, tuntemastanikin, on suorittanut siviilipalveluksen tai aseettoman palveluksen. Jehovan todistajien erioikeudelle tässä asiassa ei löydy minkäänlaisia kestäviä perusteluita, etenkin kun maanpuolustus merkitsee nykyään paljon muutakin kuin taistelua rintamalla ja on nähtävä mitä moninaisimpiin yhteiskuntaamme koskeviin uhkiin varautumisena. 

Joka haluaa asua tässä maassa ja nauttia niistä eduista ja palveluista, joita tämä kansakunta hänelle tarjoaa, on myös velvollinen osallistumaan maansa puolustamiseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Aiheesta käytiinkin jo keskustelua US:ssa. Eeva-Maria huomasitko tämän?:

"Hallitus esittää asevelvollisuuslakia yhdenvertaiseksi eri uskontokunnille"

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261332-ha...

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Itse näin lukion opettajana katson päinvastoin, että on tärkeää esimerkiksi koulussa opettaa sukupuolten olevan yhdenvertaisia lain edessä. Kenelläkään ei ole sukupuoleen perustuvaa velvoitetta mennä sen enempää asepalvelukseen kuin siviilipalvelukseenkaan. Vapautuksen saa onneksi nykyään helposti, mikä parantaa sukupuolten tasa-arvoa. (Nykyäänhän jo noin joka neljäs mies saa vapautuksen kaikesta palveluksesta). Toivon mukaan laki seuraa pian perässä ja palveluksesta tulee myös juridisesti vapaaehtoinen ja tasa-arvoinen.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Mielellään kuulisi myös Jehovan todistajia tässä asiassa -- eli mitkä ovat olleet perustelut vapautukseen? Käytännössä jehovien velvoittaminen merkitsisi vakaumuksellisille seurakuntalaisille vankilareissua ja tällä puolestaan on koko yhteiskuntaa demoralisoiva vaikutus, vaikka pyrkimys olisi juuri päinvastainen. Jehovat on aikoinaan vapautettu nimenomaan tästä syystä asepalveluksesta, koska heitä on mennyt suuria määriä vankiloihin suorittamaan "palveluksensa".
Asiasta pitäisi ehdottomasti neuvotella Jehovan todistajien edustajien kanssa eikä lähteä pakottavan velvoittamisen tielle suuna päänä. Sitten, jos he eivät ole lainkaan valmiita tulemaan asiassa vastaan, voidaan siirtyä pakottavaan velvoittavuuteen.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Jehovan todistajille sama maanpuolustusvelvollisuus kuin naisille!

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

"On kuitenkin selvää, että on tiettyjä yhteiskunnallisia velvoitteita, jotka koskevat kaikkia suomalaisia. Esimerkiksi jokaisella rahaa tienaavalla on velvollisuus maksaa veroja. Tästä ei voi vapautua, vaikka kokisi sen toimivan omaa vakaumustaan vastaan."

Taas tämä puhkikulununut ja toimimattomaksi lukettomia kertoja todettu veroargumentti. Verotusta ja asevelvollisuuta ei voi verrata toisiinsa.

"Perustuslain mukaan jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään. Jotkut puhuvat niin sanotusta totaalikieltäytymisestä ihmisoikeutena."

Kaikki eivät ole lakiuskovaisia ääliöitä, joiden mielestä ihmisten pyhä tehtävä on sokeasti noudattaa kaikkia lakeja. Kaikki naiset ovat totaalikieltäytyjiä, he eivät vain saa palveluksesta kieltäytymisestä rangaistusta. Kaikkialle muualla Euroopassa paria pientä maata lukuunottamatta maassa on vapaaehtoinen asepalvelus, niin kuin demokratiassa ja aidosti vapaassa maassa pitää olla. Suomi on tästä kehityksestä jäljessä.

"Minulle ja luullakseni kaikille äänestäjilleni se on käpykaartilaisuutta, maanpetturuutta."

Sinä ja äänestäjäsi ovat ylimielisiä idiootteja. Keskusta on maanpetturien ja Suomen kurjistajien puolue.

Oikea ratkaisu demokratian kannalta on se, että vapautetaan muutkin suomalaiset pakollisesta asevelvollisuudesta, ei siis se, että pakotetaan Jehovan todistajat palvelukseen.

"Joka haluaa asua tässä maassa ja nauttia niistä eduista ja palveluista, joita tämä kansakunta hänelle tarjoaa, on myös velvollinen osallistumaan maansa puolustamiseen."

Tämä on puolestaan pelkkää fasismin ideologiaan kuuluvaa ajatusripulia. Kenelläkään ei vapaassa maassa voi olla tuollaista velvollisuutta sillä ihmiset eivät ole luonnostaan mitään valtioiden ja korporaatioiden orjia.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Eeva-Maria, huutaminen ei auta tässä asiassa. Oliko otsikoon laitettu huutomerkki kovin harkittu? Jouni Borgmanin linjoilla ehdottomasti: asioista on keskusteltava ja sovittava. Noudatettakoon tässä kohtaa myös jonkinasteista soinismia eli omantunnonvapautta...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vanhapiikavero kaikille niille yli 30 vuotiaille, jotka eivät ole käyneet armeijaa eivätkä ole synnyttäneet lapsia. Tämä nimittäin saattaisi sopia Vartiotorniseuran agenteillekin, koska veronmaksu petovaltiolle ei ole heillekään synti.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Mites Ahvenanmaa sitten?
Mielummin vapautus periaatteen tähden kuin etuoikeutettujen mieliksi.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ahvenanmaa on liitetty Suomeen vastoin sen asukkaiden tahtoa, minkä vuoksi on luvattu privilegiot. Itse asiassa lain mukaan ahvenanmaalaisten tulisi suorittaa luotsi- ja majakkapalvelusta, mihin ei enää ole mitään tarvetta.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Jehovan todistajat ja Ahvenanmaa ovat lillukanvarsia, joihin asevelvollisuuskeskustelu kumman usein harhautuu. Ydinkysymys kuuluu: miten luomme puolustusmallin, joka kohtelee eri sukupuolia yhdenvertaisesti?

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jehovantodistajien vapautus perustui aikoinaan 1980- luvulla siihen, että ei nähty mitään järkevää syytä heittää vankeuteen muuten harmitonta (tästä voi tosin olla montaa mieltä) porukkaa. Silloin ei mm. ollut tällaista kansallismielistä mölinää. Katsottiin, että yhteiskunnallamme on varaa olla tekemättä kärpäsestä härkästä. Tosin samassa ’kaupanteossa’ siviilipalvelusta pidennettiin, siihen tuli koulutusvaihe ja totaalikieltäytyjien rangaistuksia lyhennettiin.

Jehovantodistajien aiemmin ehdoton kanta asevelvollisuuteen ja erityisesti siviilipalvelukseen on myös muuttunut.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Ahvenanmaa Ruotsille ja Jehovalaiset armeijaan, ei mitään erivapauksia uskomalla noihin hihhuleihin ( Jeesus ja hänen isukkinsa).

Toimituksen poiminnat