Porotalouden puolesta

Poronhoito on ja pysyy koko poronhoitoalueen tärkeänä osana monimuotoista ja arvokasta kotiseutuamme.

Emme elä yksin, joudumme sietämään muitakin toimijoita. Naapuri ärsyttää joskus, mutta toisena päivänä huomaammekin tarvitsevamme toisiamme. Pohjois-Suomen rikkaus on monimuotoinen luontoon perustuva elinkeinotoiminta ja tapa elää luonnon kanssa.

Viitaten mm. Lapin Kansassa 5.5. olleeseen kirjoitukseen haluan muistuttaa, että MTK edustaa tänä päivänä myös suurinta osaa poronomistajista. Toivon että MTK kuulisi koko laajaa jäsenkenttäänsä, eikä edustaisi julkisuudessa vain muutamaa maidontuottajaa, joilla on mennyt sukset ristiin poronomistajien kanssa. Poronhoitoalueen pelloista tehdään huomattavasta osasta heiniä poroille. Poronomistajat ovat MTK:n jäseniä suoraan peltoviljelyn kautta tai metsänhoitoyhdistysten jäsenyyden kautta. Poromiehiä on alueella MTK-laisina enemmän kuin maidontuottajia.

Porot aiheuttavat kesällä vahinkoja pelloilla ja puutarhoissa, mutta vahingot tulee pyrkiä estämään. Asia on kirjattu poronhoitolakiin. Lain mukaan poronomistajat tekevätkin töitä estääkseen vahingot. Huomattava osa riskialttiista pelloista on jo aidattu, ja poromiehet siirtävät poroja koko kesän ilmoitusten mukaan.

Ongelmatapauksia varten on lakiin kirjattu porovahinkoarvimislautakunnan tehtävät. Vuosittain on vain muutamia, mutta sen äänekkäämpiä tapauksia, joita ei saada hoidettua kunnialla ja ne johtavat käräjöintiin. Laista onkin tarvetta arvioida uudelleen arviomislautakuntien toimintaa, jotta niiden toiminta nauttisi parempaa luottamusta.

Porot aiheuttavat syksyisin tai lumipeitteen aikana pelloille vahinkoja todella harvoin. Hyvä esimerkki on yksi maidontuottaja, joka tuottaa pelloillaan korkealaatuista rehua isolle lehmäkarjalleen, myyntiin ja poroilleen. Näistä rehun tuotantopelloista 5 ha on talvisin myös porojen tarhana, jossa on toista sataa poroa.
 

emmaijala
Keskusta Savukoski

Olen lappilainen toisen kauden kansanedustaja. Koulutukseltani olen agrologi ja varatuomari. Puolisoni kanssa meillä on neljä lasta. Kotitilamme on maa- ja porotila Nousun Kylässä Savukoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu