Ympäristöhallinto muuttuu, ei valituksia omista päätöksistä

Nyt käsillä olevassa ”sote-maku” uudistuksessa ei ole kyse vain sote-asioista. On huomiotava myös maakuntauudistus. Sen puitteissa ympäristöhallintoon esitetään suuria muutoksia.

Ympäristöasiat ovat tärkeitä meille kaikille ja varmasti kaikki virkamiehet eri organisaatioissa yrittävät tehdä parhaansa ympäristöasioidenkin eteen. Kaikissa päätöksissä ympäristövaikutukset onkin huomioitava.

Maakuntauudistuksessa valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtävät kootaan yhteen ”Luova”-virastoksi. Elyjen ja avien voimat kootaan nyt yhteen. Jatkossa on yksi Luova eli valtion lupa-, ohjaus- ja valvontavirasto. Luovan jokainen virkamies on vastuussa, että päätökset ovat lainmukaisia. Hallitusohjelmamme yksi pääteemoista on byrokratian purkaminen. Nyt puretaan ja kevennetään byrokratiaa todella paljon ja järkevöitetään ja vähennetään turhaa hallintoa.

Jos perustettaisiin erillinen yleisen edun valvonnasta vastaava yksikkö, kuten jotkut toivovat, niin se valvoisi ennen kaikkea oman viraston toimintaa. Siis valittajana olisi Luova – ja vastaajana olisi Luova. Ei ole mitään mieltä siinä, että sama virasto valittaisi omista päätöksistään. Tällaisella byrokratialla on kyllä yrittäjyyden edellytyksiä onnistuttu tuhoamaan.

Valitusoikeus ei tällä heikenny, vaan se selkeytyy. Luovan päätöksistä voivat valittaa kunnat, muut asianomaiset, ympäristöjärjestöt, muut ympäristöviranomaiset. Perustuslakivaliokuntakin on suhtautunut kriittisesti viranomaisten välisiin ja sisäisiin valitusmahdollisuuksiin.

Ympäristöasioiden yleinen etu ja sen valvonta perustuvat voimassa oleviin vesilain, ympäristönsuojelulain ja luonnonsuojelulain säännöksiin. Tällä hetkellä ELY-keskukset valvovat yleistä etua näissä asioissa, jolloin niillä on muutoksenhakuoikeus lupaviranomaisen, eli aluehallintoviraston päätöksistä.

Luovaan tulee noin 500 henkilötyövuoden ympäristöyksikkö, joka luvittaa ja valvoo ympäristöasioita. Osaamista kootaan yhteen ja sen on määrä toimia paremmin kuin nykyisissä aluehallintovirastoissa.

emmaijala
Keskusta Savukoski

Olen lappilainen toisen kauden kansanedustaja. Koulutukseltani olen agrologi ja varatuomari. Puolisoni kanssa meillä on neljä lasta. Kotitilamme on maa- ja porotila Nousun Kylässä Savukoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu