Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Suojelualueet tulee saada alueiden hyödyksi

Olen jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen Vuotoksen kansallispuiston perustamista 24 muun kansanedustajan kanssa yli puoluerajojen. Aloitteella haluan ennen kaikkea herättää eri tahot toimimaan, etteivät suojelualueet tarkoita vain alueiden olevan olemassa.

Kolmasosa Lapista on suojeltu – se ei saa tarkoittaa, että ne on suljettu pois muun Lapin elämästä. Suojelualueet tulee saada Lapin vahvuudeksi.
 
Vuotoksen tekoaltaasta ja Kemihaaran soiden kohtalosta on puhuttu 50 vuotta. KHO antoi 2002 ratkaisun, joka lukitsi alueen pysyvän suojelualueena. En voi missään tapauksessa hyväksyä, että tuo ratkaisu olisi tarkoittanut alueen kuolemaa. Meille lappilaisille on tärkeää, että kaikilla alueilla on jokin merkitys.
 
Mm. Maltion luonnonpuisto, kuten muutkin vastaavat on perustettu tutkimuskäyttöön, mutta alueelta ei ole kerätty edes näädänjätöksi. Alue on ollut tärkeä paikallisille, mutta nyt siellä on kielletty lähes kaikki. EU:n alueella on valtava määrä Natura-alueita, joita hyödynnetään hyvin monimuotoisesti.
 
Jokaisesta suojelualueesta tulee tehdä päätös, hyväksytty ohjelma, jossa käydään läpi, miten aluetta tullaan käyttämään. Jos se on tarkoitettu yksinomaan suojelualueeksi, jossa ei saa kulkea, niin siitä tulee maksaa erillistä kiinteistöveroja tms. veroa alueen kunnalle. Jos suojelualueesta ei makseta kunnalle korvausta, niin on tuettava toimenpiteitä, joilla aluetta hyödynnetään.
 
Kemihaaran suot/ Vuotos voitaisiin hyödyntää mm. kansallispuistona. Alue tunnetaan julkisuuden vuoksi erittäin hyvin, joten ihmisillä tulee olla nyt mahdollisuus käyttää aluetta esim. luontomatkailun puitteissa. Aluekehitys on ollut vuosikymmeniä pysähtyneenä. Valtion tulee kantaa siitä vastuunsa ja maksettava siitä alueelle joko toimenpiteinä tai korvauksina.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kyllä Maltiossa tutkimusta tehdään, mm. poronhoitoon liittyvää ja lintujen rengastus on säännöllistä. Tutkimusjulkaisujakin löytyy. Eli turha vähätellä.

Natura-alueen ja luonnonpuiston vertailu on luultavasti tarkoitushakuista vääristelyä. Luonnonpuistot ovat kaikkein tiukimmin suojeltuja. Sellaisiakin alueita on syytä olla, ei vain tutkimuksen vaan myös luontoarvojen takia. Itseasiassa Lapinkin vähäisissä ja pienissä luonnonpuistoissa pitäisi tehdä rivakka ryhtiliike ja kieltää poronhoito näillä pikkuplänteiltä.

Suojeltu luonto tuottaa Lapissa hienosti rahaa paikallistalouteen. Muualla maassa ei olla lähelläkään tätä, ei taida olla oikein edellytyksiäkään.

Keskustan johdolla Vuotoksen aluetta on pidetty kuin löysässä hirressä vuosikymmeniä. Nyt sitten yhtäkkiä ollaankin huolissaan alueen elinvoimasta ja Natura-alueen hyödyntämisestä paikallistaloudessa. Mitä jos Lapin liitto, voimayhtiö ja Keskusta ym. allasta ajaneet tahot aloittaisivat vaikkapa kunnollisella anteeksipyynnöllä alueen asukkaille? Se olisi enemmän kuin paikallaan.

Kiinteistöveron periminen suojelualueesta on luonnonsuojelun vastustajien usein esittämä ajatus. Se kertonee tässä siitä, millainen ketunhäntä Maijalallakin taitaa olla kainalossaan.

Käyttäjän emmaijala kuva
Eeva-Maria Maijala

Minä en ole missään vaiheessa kannattanut Vuotoksen altaan rakentamista. Lapissa keskustalaisten parissa on ollut asiasta erilaisia näkemyksiä.

Toimituksen poiminnat