Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Naistenpäivä ja lastentekotalkoot

Huomenna on Naistenpäivä. Meillä naisilla on suurin vastuu ja päätösvalta siitä, kuinka paljon lapsia syntyy. Miksi me naiset synnytämme lapsia yhä myöhemmin, yhä vähemmän tai emme lainkaan?

Eduskunnassa käsiteltiin tänään lapsiasianvaltuutetun kertomusta. Siinä esitettiin paljon hyviä ja tärkeitä asioita, jotka meidän on otettava vakavasti.

Mikään puolue tai kukaan kansanedustaja ei halua ainakaan tunnustaa tehneensä mitään päätöstä, joka heikentää lasten tilannetta.

Olemme olleet hallituksessa jokainen puolue kerrallaan ja olemme mielestämme yrittäneet tehdä parhaamme, mutta lasten syntyvyys vain vähenee Suomessa. Me naiset emme jostain syystä halua tai tee enempää lapsia tähän maailmaan.

Lapset ovat Luojan lahja. Meillä pitää olla aina mahdollisuus päättää, teemmekö lapsia.

Nykyään herkästi loukkaannutaan ja koetaan lapsettomien ihmisten syyllistämisenä, kun koetetaan käyttää lasten hankkimiseen ja suurempiin lapsilukuihin kannustavia puheenvuoroja. Tämä on kuitenkin täysin välttämätön tavoite. Esim. SDP:n puheenjohtaja, edustaja Antti Rinne, oli aivan oikeassa puhuessaan synnytystalkoista.

Nämä laskeneet syntyvyysluvut ovat kansallinen katastrofi. Se on otettava vakavasti. Kaikkia perhepoliittisia toimia suunniteltaessa ja tehtäessä on tämä lähtökohta otettava huomioon.

Koemmeko me naiset olevamme tasa-arvoisia, vaikka tekisimme useamman lapsen? Voimmeko olla reilusti ylpeitä siitä, että meillä on useampi lapsi?

Kyse on isosta asennekysymyksestä. Meidän on haettava esille kaikki tekijät, jotka heikentävät monia lapsia synnyttäneen naisen asemaa ja korjattava ne. Meidän pitää saada kokea, että kaikki lapset saavat samat yhteiskunnan edut, oli lapsi pienestä tai suuresta perheestä.

Lasten teko- ja hoitovapaat eivät saa vähentää meidän naisten eläkettä. Työnantajamme eivät saa kärsiä siitä, että ottavat töihin nuoren naisen, potentiaalisen tulevan äidin. Meille äidille pitää antaa myös mahdollisuus irrottautua töistämme lyhyiksi ajoiksi, jos lapsemme sen tarvitsee.

Emme saa kuitenkaan kokea, että naisen velvollisuus on olla lastentekokone. Oma jaksamisemme ja terveytemme on tärkeä asia. Vain siten jaksamme antaa parhaamme läheisillemme – lapsillemme, puolisoillemme sekä muille läheisille.

Suomessa syntyi eniten lapsia vuonna 1945, raskaiden sotavuosien jälkeen. Silloin oli kaikesta huolimatta usko tulevaisuuteen, usko elämään, ja oli töitä.

Onko aika alkaa puhumaan perhepolitiikasta? Vain se antaa turvan tehdä riittävästi lapsia, jotta Suomessa voidaan ja jotta Suomen kansa elää tulevaisuudessakin.

Hyvää huomista Naistenpäivää kaikille naisille!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

"Nämä laskeneet syntyvyysluvut ovat kansallinen katastrofi."

Tuo on yksi näkökulma. Toinen on, että ihmiset tehkööt lapsia juuri sen verran, kuin itse haluavat. Kuolleisuuden ylittäessä syntyvyyden väestö vähenee, mikä taas on jäljellejäävien hyvinvoinnin kannalta hyvä asia. Vaikkapa ilmastonmuutos olisi paljon pienempi ongelma, jos ihmisiä olisi dekadi vähemmän. Tähän kuluu vielä aikaa, mutta jostainhan väestön vähenemisen on alettava.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Blogisti on oikealla asialla. Suomessa tarvitaan enemmän lapsia. Pienten ikäluokkien harteille jää aivan liian suuri taakka, kun suuria ikäluokkia siirtyy jatkuvasti eläkkeelle.

Olisi oikeus ja kohtuus, jos naisille annettaisiin lapsentekovuosilta täydet eläke-edut. Lapsien tuottaminen tähän alikansoittuvaan Suomeen on vähintään yhtä arvokasta työtä kuin avokonttoreissa istuminen.

Maailma todellakin liikakansoittuu. Mutta samaan aikaan Suomi alikansoittuu. Meidän on pieni pakko ottaa runsaasti työperäisiä siirtolaisia tähän maahan. Mutta tätä menoa tässä maassa asuu aivan erilaista väkeä sadan vuoden kuluttua, jos ja kun meitä suomalaisia kuolee enemmän kuin syntyy. Voi olla, ettei täällä enää silloin pärjäile edes suomen kielellä.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Eeva-Marialle ja kaikille kauniimman ja kiltimmän sukupuolen edustajille Hyvää Naistenpäivää!

Toimituksen poiminnat