Miksi tein aloitteen Vuotoksen kansallispuistosta?

Keskustan eduskuntaryhmään kanssani kuuluva kansanedustaja Mikko Kärnä julkaisi 23.2.2018 blogikirjoituksen otsikolla ”Miksi en kannata Vuotoksen kansallispuistoa – eikä kenenkään muunkaan pitäisi.” Blogissa kehotetaan vastustamaan minun laatimaani toimenpidealoitetta Vuotoksen kansallispuiston perustamiseksi Itä-Lappiin. 

Jokainen saa luonnollisesti suhtautua Vuotoksen alueen mahdolliseen kansallispuiston perustamiseen, kuten haluaa. En lähde itse sanomaan, että pitääkö toisten kannattaa vai vastustaa asiaa. Jokainen tehköön rauhassa vapaasti omat ratkaisunsa ilman painostusta suuntaan tai toiseen.

Kärnä kertoo itsekin kyllä vastustavansa Vuotoksen altaan rakentamista, mutta uskovansa, että keskustelu asiasta loppuu muutenkin.

Toimenpidealoitteeni tarkoitus ei kuitenkaan ole keskustelun lopettaminen. Olen ollut joulukuun 2002 korkeimman hallinto-oikeuden antaman altaan rakentamisen kieltävän päätöksen jälkeen vakuuttunut, ettei Vuotoksen/Kemihaaran allasta tulla rakentamaan. Asiasta on kyllä poliittisia irtopisteitä kerätty. Ihmisille on annettu turhia toiveita altaan myötä syntyvistä työpaikoista ja verotuloista, ja annetaan yhä. Nyt on aika saada rauha alueelle, on voitava keskittyä yhteistyössä alueen mahdollisuuksien kehittämiseen.

Olen tehnyt aloitteeni etupäässä sen vuoksi, ettei minkäänlaista luontomatkailua alueelle ole voinut sen poikkeuksellisesta luonnonkauneudesta huolimatta kehittää. Nyt siihen on mahdollisuus. Kansallispuisto säilyttäisi pysyvästi alueen keskeiset luontoarvot tuleville sukupolville. Kun kansallispuiston ohjeet ja säännöt laaditaan mahdollistaen samalla alueen elinkeinoelämän ja työllisyyden kehittäminen. Etenkin Lapin kesämatkailun kehittäminen on nyt matkailutoimijoiden keskeinen tavoite Lapissa.

Kärnä kirjoittaa blogissaan, että uuden kansallispuiston perustamista tärkeämpää olisi huolehtia UKK-puiston rakenteiden kuntoon laittamisesta ja Martti-Tulppion tiestä. Nämä ovat tärkeitä ja kannatettavia asioita, mutta enhän minä niitä missään vaiheessa ole vastustanut, vaan päinvastoin kaikin voimin tukenut ja kannattanut. Näitä asioita on tarpeetonta asettaa vastatusten.

Kärnä väittää, että aloitteeni on saanut tukea lähinnä Vihreiltä. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä aloitteessa on jo nyt useiden eri puolueiden edustajien allekirjoituksia – ja kerääminen on vasta alkuvaiheessa.

emmaijala
Keskusta Savukoski

Olen lappilainen toisen kauden kansanedustaja. Koulutukseltani olen agrologi ja varatuomari. Puolisoni kanssa meillä on neljä lasta. Kotitilamme on maa- ja porotila Nousun Kylässä Savukoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu