Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

5000 km mittarissa

Eduskunnassa on pidetty istuntotaukoa tammikuun ajan. Minulle tämä aika ei ole ollut taukoa. Pari päivää sitten ylittyi viidentuhannen kilometrin raja autoni mittarissa yksinomaan järjestämieni yleisötilaisuuksien ajojen vuoksi. Sitten ovat muut työhöni liittyvät ajot vielä päälle. Niin pitkiä välimatkoja Lapin maakuntaan kuuluu. Kotoani autolla Lapin vaalipiirin pohjoisille rajaseuduille on esim. Kilpisjärvelle 480 km ja Nuorgamiin 485 km – enkä asu edes vaalipiirin etelärajalla!

Olen käynyt lähes jokaisessa Lapin kunnassa kuluneen kuukauden aikana vähintään kaksi pysäystä. Yleisötapahtumien ja 50-vuotiskahvittelujeni lisäksi olen käynyt osassa kuntia tapaamassa kunnallishallinnon edustajia sekä paikallisia yrittäjiä. Mainittakoon, että kaikki nämä kulkemiset ja tilaisuuksien aiheuttamat kulut ovat menneet omasta pussistani. Toisin kuin joskus luullaan, eduskunta ei korvaa kansanedustajille tällaisia ajomatkoja tai omien tilaisuuksien pitämistä. Toki meillä on hyvä palkka, joten en valita.

(Posiolla ja Tervolassa en tammikuun aikana käynyt, mutta ne ovat ohjelmassa nyt helmikuussa.)

Minulla on ollut joskus vaikeuksia keksiä lehti-ilmoituksiin nimiä järjestämilleni tapahtumille. Yleensähän puhutaan ”kansanedustajan puhetilaisuuksista” tms. – En halua kuitenkaan olla näissä tapaamisissa ensi sijaisesti puhumassa, vaikka mieluusti kerron, mitä eduskunnassa on meneillään. Tärkeintä minulla on kuitenkin niissä saamani palaute. Lapin ihmisiltä olen yleensä saanut parhaat ideat eduskuntatyöhöni. Kritiikkiäkin otan mielellään vastaan, kunhan se on asiallista. Nämä kohtaamiset lappilaisten kanssa antavat minulle voimaa jatkaa työssäni.

Ehkä näissä tilaisuuksissani kyse olisi lähinnä perinteisistä Maalaisliitto-Keskustan tupailloista, joissa keskusteltiin ja tingattiinkin tarvittaessa. Nimi vain ei helposti sovellu tilaisuuteen, jota ei aina pidetä illalla eikä välttämättä kenenkään kotona.

Eilen oli sitten kuukauden tauon jälkeen lähdettävä Helsinkiin, kun eduskunnassa pidettiin juhlallinen presidentin virkaanastujaistilaisuus. Vakava ja arvokas tilaisuus, kuten kuuluukin. Presidentinvaaleissa erilaiset mielipiteet kohtasivat ja käytiin reilu kilpa. Nyt kun vaalit on käyty, on presidenttiä kuitenkin tuettava, olimmepa olleet vaaleissa kenen takana tahansa. Valtionpäämiehen menestyminen työssään on myös koko kansakunnan menestymistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Pitäisikö eduskunnan sitten maksaa vielä erikseen maksaa kilometrikorvauksia kansanedustajille, Edustajathan saavat varsin merkittän verottoman kulukorvaukseen työstä johtuviin kuluihin, ilman tositteiden esittämistä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

No tämä kansanedustajan puheenvuoro ei ainakaan ollut kovin poliittinen. Pikemmin toimintaseloste työnantajalleen. Eli häntä äänestäneelle. Tai ehkä ihan pikkusen oman puolueen sisällä harjoitettua politiikkaa, siten että on näyttöä ripauksen verran alkiolaisuudesta olemassa?

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Arvoisa blogisti, Lappi ja Kainuu yhdessä ovat noin 1/3 Suomen pinta-alasta. Tällä alueella asuu 2 - 3% Suomen asukkaista eli voi päätellä alueen olevan suureksi osaksi asumatonta. Jos tältä alueelta on päättänyt lähteä politiikkaan, on luonnollista että vähälukuisten äänestäjien tapaaminen vaatii autolla liikkuen paljon ajokilometrejä. Minua jääkin askarruttamaan, mitä blogisti haluaa kirjoituksellaan sanoa?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kai siellä Lapissa netti toimii?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Ettei olisi kätevää, jos olisi oma helikopteri?

Toimituksen poiminnat