Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Vuotoksen hautajaiset

Valtioneuvosto teki tänään päätöksen, joka estää maakuntakaavaan esitetyn Vuotoksen/Kemihaaran tekoaltaan rakentamisen Itä-Lappiin. 

Olen iloinen, että tämä Vuotoksen altaan rakentamista koskeva vääntö saadaan vihdoinkin päätökseen. Olen ollut tämän asian kanssa tekemisissä koko 50 vuoden ikäni, sillä vuonna 1967 alettiin tekemään Soklia, Vuotosta ja minua. Vuotos on aina aiheuttanut kärhämää ja vaikeuttanut alueen muuta kehittämistä. Mitä kaikkea olisikaan Itä-Lapin alueella voitu tehdä niillä voimavaroilla, jotka tähän on turhaan käytetty?

Olen juristina sanonut jo pitkään, että tämä Vuotos-keskustelu on jo turhaa, mutta tämäkin näytelmä piti nähdä. Nyt on aika keskittyä yhdessä alueen elinkeinoelämän ja Lapin energiatuotannon uudenlaiseen kehittämiseen.

Haastankin nyt eri toimijat tekemään yhdessä töitä, jotta saamme Lappiin uudenlaista hajautettua energiatuotantoa. Tuulivoima ei ole ratkaisuesitykseni. Suomessa on paljon tutkimusta uusista tuotantomalleista ja lisäksi Lapissa on todella runsaat raaka-ainemahdollisuudet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Tuulivoima tarvitsee säätövoimansa joten on loogista olla kriittinen tuulivoimalle samalla kuin vesivoimalle, järkevä mielipide.

Mutta onko sinulla ajatusta, mitä se "uudenlainen hajautettu energiantuotanto" sitten voisi olla?

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Lapissa on runsaat raaka-ainemahdollisuudet-

Näin etelän miehen silmin (pari kertaa käyneenä) tulee mieleen laajat vaivaiskoivualueet.

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Ompa typerä päätös valtioneuvostolta. Vuotoksen seudun elinvoiman ja hyvinvoinnin edistäminen museoidaan vaikka jänkhää riittää tuhansia ja tuhansia hehtaareja. Tulvavedet lasketaan suoraan itämereen vaikka vuotoksen altaan rakentamisella olisi saatu puhdasta saasteetonta ei jäteongelmaa sisältävää energiaa.
Hanhikiven ydinvoimala tuo sitten puhtoisen mielen sielun maisemiin nautimme siitä,

Käyttäjän LasseJohansson kuva
Lasse Johansson

Jos maakuntajohtaja Mika Riipi todella haluaisi tehdä jotain tulvasuojelun hyväksi, eikä vain tuhota luontoa, niin hän olisi jo käynnistänyt metsä- ja suo-ojien tukkimisprojektin vaikka koko Lapin alueella.
Soitten normaali toiminta eli vesien pidätyskyky on tuhottu massiivisella ojittamisella. Nyt ojat hulauttavat sulamisvedet vesistöihin saman tien. Ojien on tutkimuksissa todettu työntävän myös humusta ja ravinteita vesistöihin vielä kymmeniä vuosia ojitusten jälkeenkin.

Toimituksen poiminnat