Ruotsin kielen asemasta

Ruotsin kielen asema puhuttaa ajoittain. Ahvenanmaan edustajan taannoinen toiminta Pohjoismaiden Neuvoston suomen kielen käyttöä koskevassa äänestyksessä suututti monia. Toivottavasti suomen ja islannin kielen asema Pohjoismaiden Neuvostossa tulee vahvistumaan. ​Itse toimin Pohjoismaiden Neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenenä viime vaalikauden 2011-15.

Moni vastustaa ns. pakkoruotsia ja minäkin voisin kerätä irtopisteitä sen arvostelemisella. Kannatan kuitenkin sitä, että nykymallinen toisen kotimaisen kielen opetus säilyy Suomessa. Kaikkialla Suomessa, varsinkaan meillä tuolla pohjoisessa Suomessa, ei ruotsin kieltä pidetä niin tärkeänä ja tarpeellisena. Kuitenkin monelle on tullut yllätyksenä se, että Norja ja Ruotsi ovat yhä erittäin tärkeitä työ- ja yhteistyökumppaneita.

Ei ole tajuttu sitä, mikä vahvuus meillä on kaksikielisyydessä. Jos tässä tilanteessa annetaan nuorille yläkouluiässä mahdollisuus valita, tarvitseeko ruotsia opiskella vai ei, niin monethan sanovat, että emme me ala opiskella. Asenteet ja yleinen mielipide ruotsin kielen opiskelua kohtaan on usein hyvin kielteinen. Tähän tulisikin puuttua niin että opiskelumotivaatio paranee. Joka oppii englannin, oppii kyllä ruotsinkin, jos vain haluaa.

Eli pidetään nykyinen tilanne olemassa, se on meille rikkaus ja mahdollisuus tulevaisuuteen. Olemme rikkaita suomalaisia.

emmaijala
Keskusta Savukoski

Olen lappilainen toisen kauden kansanedustaja. Koulutukseltani olen agrologi ja varatuomari. Puolisoni kanssa meillä on neljä lasta. Kotitilamme on maa- ja porotila Nousun Kylässä Savukoskella.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu