Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Metsästys- ja petoasioita eduskunnassa

Metsästyskausi on tänä syksynä jälleen lähtenyt liikkeelle. Eduskunnassa metsästystä koskevat kysymykset ovat olleet työni ytimessä siitä asti, kun olen kansanedustajaksi tullut. Eduskunnassa käsiteltäväksi tullut riista-asioita koskeva lainsäädäntöesitys on kannatettava. Muutoksia näihin asioihin tarvitaan, koska tilanne kehittyy koko ajan. Muutosta parempaan on tullut mm. siinä, että riista.fi-järjestelmä on saatu aikaiseksi.  

Petovahingot liittyvät nyt tehtyihin lakimuutosesitykseen. Riistavahinkolakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että riistanhoitoyhdistyksien osallistumisesta riistavahinkotarkastuksiin aiheutuvat kustannukset korvattaisiin riistavahinkojen korvaamiseen osoitetuista määrärahoista. Vahinkotarkastusasiat ovatkin herättäneet kentällä paljon keskustelua.

Suomi on aikoinaan neuvotellut EU:n kanssa petovahinkojen korvauksista, että noin 10 miljoonaa euroa on katto. Silloin naureskeltiin, ”tulipa katto nakattua niin korkealle, ettei koskaan tule vastaan!” Nyt kuitenkin tuo 10 miljoonan euron raja alkaa tulla vastaan, ja keskustellaan siitä, ovatko nämä kaikki vahingot todellisia ja mitä tämän asian kanssa tehdään. Sen takia on hyvä, että tarkastuksen sääntelyä täsmennetään ja saadaan luotettavuutta tälle koko järjestelmälle. 

Porotalouden puolella, missä vahingot ovat kaikkein suurimmat, on saatu ministeriön rahoituksella liikkeelle kokeilu, jossa saadaan sähköinen ilmoitus tehtyä heti vahingon löydyttyä. Siis paikan päällä poromies, yleensä poroisäntä, ottaa valokuvan petovahingosta, laittaa sen nettiin, ja siinä tulee paikka tietoon ja saman tien vahingosta ilmoitus. Näitä on 19 prosenttia nyt saatu tähän mennessä ilmoitettua, eli tältä osin asia näyttää hyvin edistyvän.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Onko mielestäsi seuraava laskelma tolkku?

Tehdäämpä hiukan yksinkertaisia laskutoimituksia pohjautuen oheiseen artikkeliin.

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/ahmavahingosta-ma...

Siitä selviää kuinka poromies, joka sai 40 000 euroa korvauksia sai niitä paristakymmenestä porosta kertomansa mukaan. Otetaan tästä korvatun poron arvoksi 2000 euroa.

Samassa artikkelissa kerrotaan vuodesta 2016 tulevan ennätysvuosi:
"Vuoden 2016 petovahinkotilastot eivät ole vielä valmistuneet, mutta tulossa on ennätyskorvaukset. Maa- ja metsätalousministerön ylitarkastaja Jussi Laanikari ennakoi, että pelkästään ahmavahingot nousevat laskennallisesti yli 6,5 miljoonaan euroon."

OK, jaetaan summa 2000 eurolla, joka on tuon poromiehen saama keskimääräinen summa yhdestä porosta. Tällöin ahmat olisivat tappaneet 3 250 poroa.

Paljonkohan ahmia Suomessa on, arvio on 230-250 yksilöä, joista puolet on arvion mukaan poronhoitoalueella. Otetaan ylemmästä 125.

No, 3 250 jaetaan poroaluuen ahmojen määrällä ja päädytään siihen, että keskimääräisesti jokainen ahma pennusta täysikasvuiseen on tappanut viime vuonna 26 poroa.

Kärnä kertoi löydettyjen porojen määrän olevan 20%, joten tuo pitää kertoa viidellä eli päästään lukuun 130 poroa per ahma.

Paljonkos poro painaa, paliskuntien yhdistys kertoo:
"Hirvaan eli urosporon säkäkorkeus on noin 110 cm ja painoa on 90-180 kiloa. Vaatimen eli naarasporon säkäkorkeus on noin 90 cm ja paino tavallisesti 60-100 kiloa."

Melkoinen tappomäärä, kun ahma painaa 8-25 kg. Ja syö muutakin kuin poroja.

Jokin näissä laskelmissa minua kummastuttaa, mutta en tiedä mikä.. ;-)

Vaikuttaneeko jotain se, että noin 7% ilmoitetuista tarkastetaan? En tiedä.

Vai valokuvaamalla, täytyypä tutustua kuinka kattavasta sovelluksesta on kyse.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miksi Työttömät ei ole "rauhoitettuja" vaan vapaata "riistaa" Kepun hallitukselle?

600 000 työtöntä + heidän perheensä,lapsetkin on kohteena?
Tänäänkin tuhansia irtisanomisuhan alla Kikystä huolimatta?
Aikooko Kepu palauttaa köyhimpien lapsilisät toimeentulotukeen jotka se leikkasi pois jo 23v sitten-94?

Eikö 9e/pv työhön edes se lisä kuuluisi jo Kelan ja perustuslainkin mukaan?

Kansan-edustajat?

Miro Suotaipaleen

Niko Kaistakorpi Valaistaan hieman ahman käytöstä. Ahma syö vain sulaa lihaa. Yleensä ahman jäljiltä löytyy talvisin lähes ehjiä poron raatoja. Yleensä ahmalta on vain syöty kieli. Joskus, harvoin, sattuu poromies paikalle kun poro on vielä elossa, silmät raavittu rikki eli poro sokea ja kieli syötynä. Siinä poro pyörii paikallaan ehkä vuorokaudenkin pari, kunnes kuolema armahtaa. Ahma jättää näitä kitumaan jos vaikka liha pysyisi pitempään sulana. Tämän takia tulee suuria lukuja, koska kilo tai kaksi per poro tulee ahmalle ravinnoksi.

Toimituksen poiminnat