Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Kittilän tilanteesta

Olen seurannut tiiviisti Kittilän kunnan tilannetta ja pyrkinyt hankkimaan asiasta tietoa muualtakin kuin Suomen Kuvalehdestä. On selvää, että viime valtuustokaudella virheitä on tehty ja muotovirhe teki kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomisen laittomaksi. Onko muotovirheisen päätöksen tekeminen rikos, siitä tuomioistuin antaa aikanaan tuomionsa.

Vaikeassakin tilanteessa demokratian on toimittava. Vastikään pidetyissä kuntavaaleissa Kittilän kuntalaiset ovat valinneet päättäjänsä. Monella mittarilla mitattuna Kittilän kunnassa menee hyvin. Ylivoimainen valtaosa kunnallishallinnon päätöksistä koskee aivan muita kuin nyt tutkinnassa olevia asioita. Kun niitä käsitellään, tulee esteellisten tietysti jäävätä itsensä. On kuitenkin vaikea nähdä, että tapahtuneet prosessit tekisivät kansan valitsemista luottamushenkilöistä yleisesti ottaen esteellisiä kaikkeen kunnallishallinnon päätöksentekoon.

Toivon voimia Kittilän päättäjille, jotka ovat joutuneet valtavan ja pitkäkestoisen julkisuusmyllerryksen keskelle.

Viime aikoina keskustelu Kittilän kunnan tilanteesta on jatkunut ja prosessit ovat edenneet. Syyttäjät ovat nyt nostaneet syytteitä joukolle Kittilän kuntapäättäjiä liittyen viime valtuustokaudella tapahtuneeseen kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen. Osa tutkinnassa olleista puolestaan on päästetty vapaaksi syytteistä, eli heidän osaltaan on tehty syyttämättäjättämispäätökset.

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Kittilän kunnalta selvitystä nykyisestä tilanteesta, onko Kittilän kunnan hallinto toimintakykyinen. Joudutaanko ”Lex Kittiläksi” kutsuttua lakia soveltamaan, eli viime kädessä ministeriö pidättäisi kunnan luottamushenkilöt tehtävistään? Tällaiseen tulisi käsittääkseni ryhtyä vain äärimmäisissä tapauksissa, joissa kunnallishallinto on kykenemätön toimimaan ja hoitamaan kuntalaisten asioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Oletkohan seurannut tarpeeksi tiiviisti, kun luot kuvaa, että epäselvyydet liittyvät vain kunnanjohtajan kohteluun?

"Syytteet liittyvät kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanomiseen ja epäasialliseen kohteluun sekä Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajaa koskevan tutkintapyynnön perumiseen. Kaikki vastaajat ovat kiistäneet syytteet. Syyteharkinnassa on vielä muitakin epäilyjä."

"Esitutkinnassa on selvitetty, ovatko Kittilän kunnanvaltuutetut tarkoituksellisesti ja tietoisesti syyllistyneet rikoksiin peruuttaessaan kunnanjohtajan hissiyhtiön toimitusjohtajasta tekemän tutkintapyynnön, antaessaan omistajaohjausta hissiyhtiön toimitusjohtajan palauttamiseksi toimitusjohtajaksi sekä valmistellessaan ja päättäessään toimista kunnanjohtajan erottamiseksi."

"Vyyhden neljännen ja viimeisen osan muodostavat vielä tutkinnassa oleva asiat liittyen Kittilän kunnan kahden virkamiehen tutkintapyyntöihin työsyrjinnästä, työturvallisuusrikoksesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Näiltä osin esitutkinnan arvioidaan valmistuvan myöhemmin tänä vuonna."

Lähde: Uusi Suomi

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Onneksi on niin, että tuomioistuin eikä Kittilän valtuusto ratkaisee, mitä rikoksia on tehty ja miten niistä tuomitaan. Enemmistöpäätös on eri asia kuin lain mukainen päätös. Vaikka onkin niin, että useimmat päätökset ovat lain mukaisia, se ei anna mitään etuoikeutta lain rikkomiseen.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tälläinen kepulle niin tyypillinen suhmurointi jota esintyy varsinkin kunnissa joissa kepulla on valtuustossa yksikertainen enemmistö. Hirvittää ajatus millaista jälkeä syntyykään tulevaisuudessa niissä maakunnissa joissa kepu pitää valtaa

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Kansanedustaja on varmasti huolissaan omista äänestäjistään mutta kohtuus kaikessa. Ei noin vakavia syytöksiä vedetä hatusta "ei savua ilman tulta". Luulisi kansanedustajan (ja varatuomarin), joka edustaa valtiovaltaa eduskunnassa, lainsäätäjän roolissaan olevan huolissaan että Kittilän valtuuston jäsenet ovat, syytteiden mukaan, peukaloineet lakia mielensä mukaan. Ei se ole mikään julkisuusmyllerys a la Tuksu/Kanerva vaan rikostutkinta, mihin he ovat joutuneet omien tekojensa seurauksena. Jos noin suuri osa Kittilän valtuutetuista ovat syytteessä on aivan selvää että tämä on äärimmäinen tapaus ja Lex Kittilän soveltaminen on oikeutettua jos ei kunta heti ensi viikon alussa itse pysty hoitamaan asioita lainmukaisesti ja hyvän hallintotavan mukaisesti.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

"Toivon voimia Kittilän päättäjille, jotka ovat joutuneet valtavan ja pitkäkestoisen julkisuusmyllerryksen keskelle."

Ei korppi korpin silmää noki tai siis yllä kuvattu on malliesimerkki suomalaisesta koruptiosta, josta saimme esimakua kehittyvien maakuntien Suomen ja keskustan kytkennöistä niin sanotussa vaalirahakohussa.

Voihan sitä sanoa muotovirheeksikin kun sukulaisia suojellaan kunnan hankinnoissa ja siitä huomauttanut kunnanjohtaja irtisanotaan. XD

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Taasen ja taasen kiinnitin huomioni siihen mitä kirjoittaja jätti sanomatta.
Aloittelevalla blogistilla kömpelö harhautusyritys ei ole mielestäni kovin raskauttavaa. Kansanedustajalla se on. Kittilässä ei suinkaan ole kyse vain muotovirheestä jossain päätöksessä (kunnanjohtajan irtisanominen). Kyse on pitkään jatkuneesta, sekä häikäilemättömästä että typerästä lain yli kävelemisestä, porukalla. Useassa päätöksessä ja suhmuroinnissa.

Kittilän päättäjärievut ovat kuvitelleet että he ovat lain yläpuolella. Asioitten käsittely vie vielä aikaa, mutta ei käy kateeksi nyt näitä hissiin kompastuneita.
Sen mitä Kepu nyt voisi tehdä näiden harhautuneitten hyväksi olisi kerätä parin vuoden sisään näille onnettomille kolehti. Vaikka tupailloissa. Kittilän kivien ja kantojen peittelyn jatkaminen on juuri sitä mitä vastuullisen poliitikon ei pitäisi tehdä. Sökössä se tarkoittaisi että pelaajalla on vain hyppysuora, mitä yrittää esittää muuksi. Ei käy.

Olavi Nieminen

Laki pitää saada toimimaan ja syylliset vastuuseen!
On kumma jos oikeusvaltio ei toimi!

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Kittilä on suomalainen häpeä. Erittäin moni keskustalainenkin pyörittelee päätään kun tuosta puhutaan. Mutta annettakoon blogistille anteeksi se, että hänen äänestäjäkuntaansa ei sovi suututtaa.

Käyttäjän Sanna50 kuva
Sanna Tenkula

Näin Oulaisissa keskustalainen poppoo johtaa kuntaa. Jopa KHO.n päätös muutetaan omavaltaisesti. KHO ei tehnyt kaupungille myönteistä päätöstä kaavasta ja louhimoa ei hyväksytty kaavaan. Kun eivät saaneet EO-alueeksi (maa-aineksen otto), kaupunki omavaltaisesti vääristeli kaavaan louhosalueen kaavattomaksi. Kaavahakemuksista ja oikeuden päätöksistä ei käy esille, että louhimoa olisi haettu kaavan ulkopuolelle, vaan hakivat EO-alueeksi, mikä kiellettiin.

Tässä malliesimerkki siitä, mitä oikeusvaltio Suomessa voidaan tehdä vastoin KHO:n päätöstä. http://sanna50.puheenvuoro.uusisuomi.fi/229985-paa...

Viranomaiset ovat ryhtyneet kyseenalaistamaan ja arvioimaan lainvoimaisen tuomioistuinratkaisun perusteita uudelleen, soveltamaan päätöstä haluamallaan tavalla ja jättäneet sen täytäntöön panematta. Kun ylin toimivaltainen tuomioistuin on antanut asiassa ratkaisunsa, kunnan viranomaisten velvollisuus on omalta osaltaan toimia siten, että päätös voidaan viipymättä panna täytäntöön. Muunlainen tilanne olisi oikeusvaltioperiaatteen vastainen ja kestämätön”. Tämän on todennut EOA ratkaisussaankin. http://www.finlex.fi/fi/viranomaiset/foka/2011/201...

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Mainittakoon nyt siis selkokielellä, että syyttäjä vaatii 27 Kittilän kuntapäättäjälle rangaistusta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä.

Törkeästä.

Kyse ei suinkaan ole muotovirheestä.

Voimia rehellisille kittiläläisille.

Olli Kankaanpää

Vai muotovirhe, nyt haukkasit liian suuren palan. Olet kohta ex kansanedustaja.

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Päinvastoin, epäilen et just tällaisilla kirjoituksilla Eeva-Maria varmistaa jatkonsa kansanedustajana: keskustan äänestäminen perustuu sukujen, uskonnon ja liike-elämän kyköksiin. Tällaisella toiminnalla on hyvin vahva kannatus keskustaa äänestäjien keskuudessa ja järjestelmän kyseenalaistajat leimattiin ennen kommunisteiksi ja nykyään vihreiksi.

Suurissa kaupungeissa korruptio on erilaista, siksi keskustan ei ole onnistunut valtaamaan alaa vaikkapa Helsingistä (tai Tampereelta, josta aikonaan Teiskoa ei olisi liitettyä Tampereella).

Olli Kankaanpää

Kittilän kohta edesmenneiden kuntapäättäjien ei pitäisi astua liian suurien varpaiden päälle. Vallan kolmijako-oppi on pahemmin kateissa kuin Akulla eli Donald Trumpilla.

Älä itke Iines, saat vielä työllistymistöitä kahdeksan euron päiväpalkalla, mutta lopeta urasi tietoinen tuhoaminen. Vedätkö Korkeampaa oikeutta paremmaksi?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

"tietoa muualtakin kuin Suomen Kuvalehdestä"

tuo on hyvin sanottu.

Suomen Kuvalehti on viime vuosina hakeutunut elämöinnin, parjaamisen ja halveksimisen tielle. Yksi helppo elämöinnin kohde on kunnat, erityisesti pienehköt maaseutukunnat. Kuvalehti keksii ties mitä temppuja voidakseen halveerata maaseutua ja kuntia. Taisi masinoida jonkinlaisen "ilmiantokampanjankin" eli kuka löytää kunnista naurettavimpia jutunaiheita.

Tällaisella kampanjoinnilla on Suomessa pitkät perinteet. Esimerkiksi Kekkosta ja Paavo Väyrystä vastaan "helsinginmedia" on kampanjoinut vuosikymmeniä ja yhä jatkaa, varsinkin Suomen Kuvalehti, siis Otavamedia. Kolumnistinsa Kuvalehti valikoi tähän tarkoitukseen sopivasti: Soininvaara, Suvi-Anne Siimes, Tiina Raevaara, aiemmin Tuomas Pöysti, jne.

Elämöivä tyyli on epä-älyllinen. Myös 'tieteellisemmät' opettajansa Otavamedia valikoi yksipuolisesti. Herra Aro lie keskeinen viisas.

Elämöintiin sortuminen on tainnut tapahtua paljolti Ville Pernaan päätomittajuusaikana. Pernaa taisi olla Kanava-lehdenkin päätoimittaja. Hauska lukea Kanavan yhdeltä suunnalta kumpuavia kirjoitelmia.

Itse lopetin Suomen Kuvalehden tilauksen parisen vuotta sitten, en kestänyt lehden sisältöä. Kirjastossa tai muualla ohimennen vilkaisen.

Olli Kankaanpää

Mielestäni tässä maassa pitää noudattaa Suomen lakia, jos ei noudata, niin seuraa sanktioita.

Irja Röntynen

Erinomaisia kommentteja kaikki!

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kun nämä läpi luin niin sellainen tuntuma tuli että aika tyhjän päälle jäi avaajan tarina. Kohtuullista olisi että hän ottaisi kantaa esitettyihin mielipiteisiin tai ainakin tarkentaisi sanomaansa.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Median vika taas kun päättäjät sekoilee.

Käyttäjän emmaijala kuva
Eeva-Maria Maijala

Kiitos kaikesta palautteesta mitä olen saanut kannanotostani Kittilä-asiaan. Kysymys herättää tunteita. Uutisointi asiaa koskien on ollut hyvin yksipuolista. Luultavasti saamme ennen oikeudenkäyntiä kuulla myös toisen osapuolen näkökannat ja perustelut. Tuomioita ei kannata jakaa etukäteen.

En puolustele tehtyjä virheitä ja tuomioistuin ottaa aikanaan kantaa itse kunkin syyllisyyteen. Mutta en voi nähdä, että kunta olisi nyt jossakin totaalisessa kaaoksessa, joka tekisi kunnan laillisesti ja demokraattisesti valituista päättäjistä jotenkin esteellisiä toimimaan kunnan päättäjinä kaikissa päätöksenteossa käsiteltävissä asioissa.

Jotkut ovat kysyneet, olenko tuonut esiin myötätuntoani Kittilän kovasti lyötyjä luottamusmiehiä ja -naisia kohtaan sen vuoksi, että kyseessä olisi keskustalaisten tekemä päätös tai että kaikki keskustalaiset olisi jotenkin käsketty näin ajattelemaan. Siitä ei ole kyse. Syytettynä Kittilän kuntapäättäjiä on nyt puoluetaustaltaan Vasemmistoliitosta Kokoomukseen. Myös keskustalaisten parissa tästä asiasta on hyvin erilaisia käsityksiä, kuten viime päivien julkisistakin kannanotoista voi huomata.

Toimituksen poiminnat