Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Kittilä ei ole kaaoksessa

Olen saanut paljon palautetta Kittilän kunnan ”kriisistä” ja perehtynyt siksi tilanteeseen huolellisesti. Mielikuva Kittilän kunnasta täydessä kaaoksessa on virheellinen. Keskeinen kysymys on se, että valtuusto on yrittänyt irtisanoa kunnanjohtajan, ja tehnyt tässä toiminnassaan virheitä. Niitä ei pidä kaunistella, mutta ei tämä asia ole koko kuntaa kuitenkaan halvaannuttanut.

Kunnanjohtaja Mäkelä riitautti irtisanomisensa, mihin hänellä oli tietysti oikeus. Suomen Kuvalehti on pitänyt asiaa valtakunnan tasolla voimakkaasti esillä, lähinnä Mäkelän näkökulmasta. Nyt Mäkelän ja kunnan välillä on syntynyt sopimus, joka toivottavasti hyväksytän.

Sanotaan olevan valtavasti oikeustapauksia Kittilän kunnasta. Eniten huomiota herättäneet jutut liittyvät kuitenkin hissiyhtiöasiaan tai kunnanjohtajan erottamiseen. Mäkelähän on tehnyt tutkintapyynnön mm. kaikista 23 irtisanomistaan kannattaneesta valtuutetusta sekä eräistä muistakin luottamushenkilöistä. Kyse ei ole siinä kymmenistä erillisistä jutuista, vaan yhdestä ja samasta asiasta.

Sitten on tai on ollut vireillä kahden Mäkelää puolustaneen luottamushenkilön, Mäkelän puolison ja Suomen Kuvalehden tekemiä valitusjuttuja. Loput vireillä olevat asiat ovat lähinnä tie-, kiinteistö- yms. valituksia, joita tehdään joka kunnassa.

Valtuutetut ovat tehneet maallikkoina toiminnassaan virheitä. Olennainen virhe oli se, ettei Mäkelää kuultu hänen erottamisekseen perustetun valiokunnan lopullisesta raportista, vaikka asiaa valmisteltaessa häntä kyllä oli jo kuultu. KHO kumosi Mäkelän irtisanomisen menettelytapavirheen vuoksi. Kuntaliiton lakimies antoi monitulkintaisen ohjeen, jonka perusteella luottamusmiehet tekivät ratkaisunsa kuulemismenettelyn osalta.

Esteellisyyskysymyksetkään eivät ole mustavalkoisia. Esteellisyyssäädöksiä on tietysti kunnioitettava. Samalla on kysyttävä, onko järkevää esim. katsoa suuri osa päättäjistä jääveiksi keskeneräisen tutkintaprosessin takia. Valtuutetut ovat kuitenkin kuntalaisten tahdon edustajia.

Juristina ymmärrän tuomioistuinten tekemät ratkaisut ja hyväksyn ne. Samalla haluan todeta, että kittiläläiset kuntapäättäjät ovat joutuneet nyt täysin kohtuuttoman ajojahdin uhriksi. Kunta toimii edelleen. Riitoja ja muotovirheisiä päätöksiä on ollut muissakin kunnissa. Tilit ja kunnan palvelut on kuitenkin hoidettu lakien mukaisesti. Uuden tutkimuksen mukaan Kittilä on Lapin vetovoimaisin kunta ja se palkittiin mm. lapsiystävällisyydestä.

Kansanedustajana tehtäväni ei ole ottaa kantaa siihen, oliko kunnanjohtajan erottaminen hyvä tai huono ratkaisu. Se on kittiläläisten tehtävä ja päättäjien luottamus punnitaan tulevissa vaaleissa. Haluan kuitenkin puolustaa tätä lappilaista kuntaa, jonka mainetta on liian voimakkaasti viime aikoina loattu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Nyt kyllä hiukkasen vähättelet tapahtumia. Suurin osa valtuutetuista on epäiltynä rikoksesta, mutta ovat jatkaneet kyseisessä asian käsittelyssä mukana olemista kuin ei mitään olisi tapahtunut.

Tässä meneillään olevan rikostutkinnat ja oikeusprosessit asiassa (6/2016):

KRP:
•Valtakunnansyyttäjänviraston avaama tutkinta kunnan enemmistöomistaman hissiyhtiön Oy Levi Ski Resort Ltd:n toimitusjohtajan Jouni Palo­saaren toiminnasta hissihankinnassa.
•Kuntapäättäjien toiminta hissiyhtiön tapahtumavyyhdissä.
•Kuntapäättäjien toiminta kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisasiassa.

Lapin poliisilaitos:
•Vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin päätös salata Eilavaara-asiakirjat. Tutkintapyynnön tehnyt Suomen Kuvalehti.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus:
•Valtuuston puheenjohtaja Inkeri Yrityksen saamat moitteet toimivallan ylittämisestä Yrityksen pidätettyä syksyllä 2014 osittain päätöksenteosta kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet niistä asiakokonaisuuksista, joita poliis­tutkinta koski jo tuolloin.
•Hallintojohtaja Esa Mäkisen siirtäminen syrjään kunnanhallituksen sihteerin ja kunnanjohtajan sijaisen tehtävistä epäasiallisin perustein.
•Vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin päätös salata Eilavaara-asia­kirjat. Valittajina Suomen Kuvalehti ja Yle Lappi.

Korkein hallinto-oikeus:

Kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanominen. Kunnanvaltuusto päätti valittaa helmikuussa 2016 äänin 12–10 hallinto-oikeuden ratkaisusta, jolla valtuuston suorittama lainvastainen irtisanominen kumottiin. KHO hylkäsi 3.6.2016 Kittilän kunnan valituksen ja piti hallinto-oikeuden ratkaisun ennallaan.

Oulun syyttäjänvirasto, syyteharkinnassa:
•Kuntapäättäjien varjovalmistelu: niin sanotut Eilavaara-asiakirjat ja niihin liittyvä lasku kunnanhallitukselle.

_____

Tässä lakimiesuutisten aika yksityiskohtainen artikkeli aiheesta. Suosittelen tutustumaan. Mm. Rikos- ja prosessi­oikeuden professori Pekka Viljanen käyttää suhteellisen kovia ilmaisuja Kittilän kunnanvaltuutettujen toiminnasta.

http://www.lakimiesuutiset.fi/artikkelit/2016/4-20...

Käyttäjän KaukoKangas kuva
Kauko Kangas

Toivottavasti myös entisen Ay-johtaja Antti Rinteen osuus asioihin ja toiminta tuodaan oikeudessa esille, jotta siltäkin osalta voidaan saada asia päätökseen.

Toimituksen poiminnat