Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Jätevesiasia saadaan korjattua

Maalaisjärki näyttää voittavan haja-asutusalueiden jätevesisopassa. Jätevesiä koskevaa sääntelyä ollaan nyt tarkistamassa ympäristönsuojelulain muutoksella, joka lähti eilen lausuntokierrokselle.  

Ihmisten oikeutettu huoli ja suuttumus on kuultu. Kiitän kaikkia, jotka ovat pitäneet ääntä tässä asiassa. Kiinteistöistä 70 % vapautuu velvoitteesta. Vain alle 100 metrin päässä vesistöstä ja pohjavesialueilla sijaitsevilla kiinteistöillä tarvitsee tehdä kuuluisan jätevesiasetuksen mukaiset korjaukset. Velvoitteesta vapautuvat 9.3.2011 68 vuotta täyttäneet. Korjaukset tulee tehdä 31.10.2019 mennessä.  

Jätevesijärjestelmä on kunnostettava vastaamaan perustason puhdistusvaatimuksia myös kuivan maan kiinteistöillä, kun niihin tehdään luvan vaativa korjaustyö vesi- ja viemärilaitteistoon. Samoin näin on meneteltävä, jos tehdään rakennuksen rakentamiseen verrattavissa oleva, rakennuslupaa edellyttävä korjaus- tai muutostyö. Tämä ei tarkoita esim. kattoremonttia, kuistin lasitusta yms. toimia. Kyse on korjaustoimenpiteistä, joilla pidennetään kiinteistön käyttöikää merkittävästi.  

Poikkeuksen rakentamiseen voi saada, jos jätevesien määrä on vähäinen tai kustannukset olisivat kohtuuttomat. Poikkeus haetaan kunnasta viideksi vuodeksi kerrallaan. Puhdistustason vaatimukset pysyvät ennallaan. Järjestelmää ei tarvitse muuttaa, jos se on rakennettu 2004 tai jälkeen. Kunnat voivat määrätä tiukempia ympäristömääräyksiä.  

Olen todella tyytyväinen, että saimme tämän esityksen nyt tehtyä. Kannustan kaikkia tahoja antamaan lausuntoja esitykseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Hyvä tämäkin mutta eikö kenelläkään päättäjällä riitä "kanttia" sanoa, että koko asetus oli alun alkaen virhe, ja ilmeisen kallis sellainen. Se ei enää korjaamalla parane, vaan on tehtävä samoin kuin entiselle alokkaalle annetiin ohjeeksi asennosta. Tai onhan se ilmeistä ettei uskalleta myöntää virhettä, silloin päättävä taho joutuisi korvaamaan niille jotka jo peloteltiin mittaviin hukkainvestointeihin.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

No, ei keskustalaisten ainakaan kannata hirveästi henkseleitä paukutella. Sen verran pahasti niiden huonojen päätösten tekemisessä oltiin mukana. Tietenkin parempi myöhään kuin ei silloinkaan...

JK. Seuraavaksi pitäisi sitten fiksata se Pekkarisen tuulivoimatariffi...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kansanedustaja Hoskosta on aqinoana keskustalaisena kiittäminen, hän on varmaan saanut tämänkin parannuksen aikaisekseen keskustapuolueessa.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Keskusta ei olisi tätä mokaansa koskaan lähtenyt korjaamaan jos perussuomalaisten painostus ei olisi ollut niin kova kuin se oli. Tämä näkyy vanhoissa keskustalaisten kansanedustajien ulostuloissa ko.asiassa.
Lehtomäki toi sen aikoinaan 2010 eduskuntaan vaikka sen turmiollisuus ja hinta maaseutuasujille tiedettiin jo silloin. Keskusta käytti kaikki mahdolliset puolustelut asetukselle eikä ottanut kuuleviin korviinsakaan selviä ja perusteltuja vastaväitteitä. Jotain kosmeettista muutosta tarjottiin ja sillä pakotettiin vihervasemmiston tuella monen maalla asuvan viimeiset roposet paskapöntöön.
Vasta Sipilä sitten kun valittiin puheenjohtajaksi myönsi keskustan mokat ja suostui keskustelemaan muutoksista.

HS:"Sipilän mielestä maaseudun elämänmuoto on lähtökohtaisesti erittäin ekologinen.
Lämmitys toimii usein puulla, luonnonmarjoja kerätään, metsästetään ja kalastetaan. Kaikkien etu on, että järvet ja joet pysyvät edelleen puhtaana, hän muistuttaa.
Ihmisiä ei hänen mielestään kuitenkaan pidä syyllistää pakkotoimilla."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lehtomäki perusti SYKKEEN myötämään hyväksymismerkintöjä toimimattomille panospuhdistamoille, kiitoksena nyt palkkiovirka Sipilältä.

Käyttäjän JarmoPulkkinen kuva
Jarmo Pulkkinen

Tämä oli hyvä muutos. Mutta edelleen olisi normipurkutarpeita. Esimerkiksi Uudellamaalla ELY-/ympäristökeskukset eivät myönnä rakennuslupaa ranta-alueella vesivessaan, vaikka jätteet ohjattaisiin umpisäiliöön.

Esimerkkinä Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on myöntänyt umpisäiliöluvan käytännössä vain liikuntarajoitteisille. Umpisäiliö olisi luonnonkin kannalta parempi kun kuivakäymälöiden jätteitä ei tarvisi pyöritellä tontilla vaan ne haettaisiin jätteidenkäsittelylaitoksiin. Vesivessaremonteilla saataisiin myös jätevesisuunnittelijoille ja -palveluntarjoajille lisää töitä.

Voisiko keskusta ottaa tästä koppia?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Keskustahan aikaan sai ministerinsä Lehtomäen johdolla paskan paskalain.
Kiitos muille, perussuomalaaisillekin, että nyt asiat korjaantuu.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Asialla oli RKP'n 'huijattu' ympäristöministeri Enestam. Lehtomäki alkoi vain toteuttamaan edellisen ministerin ja ympäristöministeriön hyväksymää lakia.

http://emmaijala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216168-j...

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinhän se oli. Lehtomäki vain ponnekkaasti ajoi asiaa vaikka olisivoinut muutenkin toimia.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Taisi olla perussuomalaisten Martti Mölsä kun sai muutoksen lakiin kirjattua, ja nyt se on suhteellisen reilu.

Käyttäjän gavia52 kuva
Juha Vesamäki

Viel' kerran, kuka uskaltaa tunnustaa, että koko jätevesisekoilu oli täysi fiasko, ainakin mitä tulee haja-asustus alueen sellaiseen. Tuota jätevesien typpikuormaakin taidettiin kauhistella, asiallista toisaalta mutta kun sitä typpeä tarvitaan luonnossa. Eilen pahuuttani laskin tuossa lähistöllä olevan metsälannoitekasan typpikuormaa, siellä oli noin sata viidensadan kilon säkkiä 27%:n typpilannoitetta, eli jotakuinkin 13,5 tonnia typpeä, osa siitä valuu varmasti vesistöihin. En kritisoi metsien lannoitusta mutta jos tällekin alueelle kaivetun viemäröinnin edes yhtenä perusteena oli tuo typpikuorman pelko, niin sinne ollaan menty ja pahasti minne ne lannoitteetkin on tarkoitettu.

Käyttäjän koskela kuva
Matti Hemmi

Minä taas ihmettelen, että vielä nykyäänkin media jaksaa valehdella.
Ville Niinistölläkään, vastaavana ministerinä ei riitä vieläkään rohkeus kertoa miten oman ministeriönsä paskalaki-kuppausta ei enää ikinä myönnetä.

Kun kansa on saatu uskomaan sen olleen Keskustan ja Lehtomäen tekosia, ollaan suut supussa, eikä totuutta myönnetä, joka paskalain lanseeraamisen kohdalla oli ympäristöministeriö ja RKP, Enestam.

http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-20000003589...
Lue ympäristöministeri Enestamin selkeä tunnustaminen ja lopeta valehtelu.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Lehtomäki ministerinä kuitenkin perusti SYKKEEN, jolla oli ainoana oikeus myöntää hyväksymismerkinnät panospuhdistamoille, kaikki hyväksytyt eivät kuitenkkaan täyttäneet vaatimuksia, vaikka Sipilän pöntöt olivatkin parhaita.

Koskeloiden Ecolator on Erätukun tapaan myyty Osuuspankille.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tarkoittanet ilmeisesti Suomen ympäristökeskusta, joka on perustettu 1995. Lehtomäki valittiin kansanedustajaksi vuonna 1999. Jokin asia nyt tässä mättää, mikähän se mahtaisi olla....

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Saako nämä "mökinmummot" rahansa takaisin näistä toimimattomista "puhdistamoista" ja meneekö ne keskustan/vihreiden puoluetuista, vai mistä nämä miljoonat saadaan?

Vesa Syrjälä

Mikä järki siinä voi olla että ei saa umpisäiliötä ja vesivessaa rakentaa. Kaikki viedään kuitenkin jätevedenpuhdistamolle. Pelloille ja metsiin voi kuitenkin levittää typpeä fosforia.

Toimituksen poiminnat