Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

En ole ehdokkaana maakuntavaaleissa

Lapin Kansa haastatteli muutama päivä sitten kansanedustajia kysyen, aiommeko lähteä ehdokkaaksi aikanaan tuleviin maakuntavaaleihin. Kysyttiin myös ajatusta siitä, että sama henkilö toimisi sekä kunnanvaltuustossa, maakuntavaltuustossa että eduskunnassa.

”En aio asettua ehdokkaaksi. Minä en pidä suotava, että yksi henkilö on edustajana kaikissa näissä.  Olen tyytyväinen, että voin keskittyä tällä hetkellä kansanedustajan kokoaikaiseen työhöni. Nämä luottamustehtävät ja erityisesti niiden puheenjohtajuudet ovat hyvin aikaa vieviä ja heikentävät muiden asioiden täyttä hoitamista.”

Miksi vastasin näin?

Haluan olla kehittämässä uutta maakuntahallintoa. Omalle kotimaakunnalle Lapille sen monien eritysolosuhteiden vuoksi pienetkin askeleet kohti vahvempaa ”itsehallintoa” ovat tärkeitä. Kaikkialla Suomessa maakuntahallinnon rakentamisessa vaaditaan paljon taitoa. Valtion keskushallinnosta on siirrettävä rohkeasti tehtäviä aluetasolle. Ei ole mielekästä rakentaa maakuntahallintoa, jos sillä ei ole merkittäviä tehtäviä ja työvälineitä niiden toteuttamiseksi.

Toisaalta, jos nykyisten kuntien tehtävistä pääosa siirtyy maakuntiin, on olemassa uhka, että kuntapäättäjät menettävät motivaationsa kokiessaan päätösvallan karkaavan maakuntakeskuksiin. Emmehän halua tehdä Suomesta 18 suurkunnan Suomea? Lähipalveluista päättäminen ja kuntien elinkeinoelämän kehittäminen yms. on pidettävä lähellä ihmisiä.

Näen kuitenkin, että ei saman ihmisen kannata olla kantamassa vastuuta liian monista tehtävistä. On vaarallista, jos meille poliitikoille syntyy tunne korvaamattomuudesta. Tietysti on tehtävä täysillä töitä niiden tavoitteiden puolesta, joita varten äänestäjät ovat meidät valinneet. Mutta eri toimintoja ja kehitystä voi tukea muutoinkin kuin lähtemällä itse ehdokkaaksi kaikkiin mahdollisiin tehtäviin. Yhteydenpitoa eri toimielimiin on kyllä mahdollista pitää niin monella muullakin tavalla kuin pyrkimällä sinne itse jäseneksi.

Vallan keskittäminen liiaksi samoille tahoille on usein vahingollista. Se toimii lähinnä yhteiskunnallisissa poikkeustilanteissa, joissa ei ole aikaa tai mahdollisuutta laajemmalle demokratialle. Tällöin on kyse yleensä ulkoisista tai sisäisistä vakavista uhista, ja tilanteet ovat harvinaisia.

Haluan olla mukana kehittämässä maakuntiemme päätöksenteon vahvistamista ja pitää yhteyksiä maakuntahallintoon eri tavoin, kun työ käynnistyy. Olen kokenut kansanedustajan tehtäväni ja sen mukanaan tuomat monet muut luottamustoimeni erittäin tärkeiksi vaikuttamiskanaviksi täyttääkseni äänestäjien minuun kohdistamat odotukset. Kun kansanedustajan vaativan työn hyvin hoitaa, niin se on kyllä täysipäiväistä työtä.

Ainakin Lapissa on paljon osaavaa, pätevää väkeä, jotka kykenevät hoitamaan nämä uuden maakuntahallinnon luottamustehtävät ilman, että kansanedustajana minun tarvitsisi olla vaaleissa mukana. Jaetaan vastuuta. Yhdessä saamme enemmän tuloksia aikaiseksi!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Olet oikeassa, tärkeintä on, että saisitte yhdessä Kärnän kassa siirretyksi hirvien kiimaa Lapissa.

Toimituksen poiminnat