Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Onko Keskusta pettänyt maanviljelijät?

Tämä kysymys on esitetty viime aikoina monesti.  Maatalouden taloustilanne on paha, mutta tilanne olisi vielä paljon pahempi ellemme eduskunnan Keskustan ryhmän maaseutupoliittisessa työryhmässä olisi tehneet jo asian eteen paljon töitä. 

Syksyllä saimme pysäytettyä mm.  lantaloiden tarpeettomat nitraattiremontit. Pakotimme loppuvuonna maksuun viime vuoden tuet, nyt sitten Mavista (Maatalousvirasto) selitetään, ettei se ole voinut maksaa tämän vuoden tukia ajallaan, kun se pakotettiin maksamaan viime vuoden tukia isot määrät nopeammin. Seli seli, sanon Mavin selityksille.

Traktorimarssi Helsinkiin oli vaikuttava. Olin Senaatintorilla paikalla sekä viljelijän että päättäjän roolissa. Sain kuulla muiden päättäjien kanssa siellä viljelijöiden todella huonosta tilanteesta. Saimme marssilla suoraan vaikutuksia päätöksiin. Lisäksi tilaisuus oli valtava asennekampanja, kun monessa perheessä on sen ansiosta käyty keskustelu, että ostetaanko kaupasta varmasti kotimaassa tuotettua ruokaa.

Saimme Mavin johtajan pois paikaltaan. Ja tukien maksatukset otettiin suoraan ministeriön hoitoon. Rästissä olevat maksatukset velvoitetaan laittamaan maksuun heti.

Nämä tukiasiat vain eivät riitä. Olen keskustellut monen lappilaisen maanviljelijän kanssa ja kuullut todella järkyttäviä tarinoita. Maatilojen tulot ovat olleet viime vuonna 40 % pienemmät kuin edellisenä vuonna. Monet tilat ovat Lapissakin aivan hirveissä maksuvaikeuksissa. Lainaa otetaan rehun ostoon.

Keskustassa tehdään nyt tosissaan töitä maatalouden tilanteen parantamiseksi. Haaste on kova, kun elämme osana EU:ta keskellä globaalia kilpailua. Meidän on osattava nyt löytää kaikki asiat, joilla voimme kansallisesti vaikuttaa.

Maidosta ja lihasta eli maatalouden tuotteista on saatava oikea hinta. Vain tuotteiden hinnan nousulla saamme maatalouden kannattamaan. Erityisen tärkeää olisi saada purettua Venäjän-kaupan rajoitteet. Venäläiset ostavat mielellään suomalaisia tuotteita, kunhan niitä vain olisi heillä saatavilla.

MTK järjestää joka keskiviikkoaamu kaikille kansanedustajille avoimen maa- ja metsätalouden ajankohtaiskatsauksen. Ikävä, että paikalla on hyvin vähän muita kuin keskustalaisia edustajia. Käyn aamuteellä lähes joka viikko. MTK:lta tuleva ajassa oleva tieto on minulle tärkeää, koska olen maataloudelle tärkeissä ympäristö- sekä liikenne- ja viestintävaliokunnissa ainoana maatalousalan ihmisenä. 

Kirjoitin tämän tekstin kotona, jossa äskenkin pohdin maatalouden tilannetta ajaessani traktorilla pyöröpaaluja lampolaan. Tehdään töitä maataloutemme kannattavuuden eteen, jotta saamme tuottaa kotimaista ruokaa jatkossakin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

" Erityisen tärkeää olisi saada purettua Venäjän-kaupan rajoitteet. Venäläiset ostavat mielellään suomalaisia tuotteita, kunhan niitä vain olisi heillä saatavilla."

Kerta kaikkiaan järkevää puhetta. Minkähän takia suomalaisia viljelijöitä ja muita Venäjän kaupan kanssa tekemisissä olleita rangaistaan siitä, että EU ja USA kävivät sohimassa Ukrainan vaaleilla valittua hallintoa. Mitä sen jälkeen tapahtui, ei ole kenellekään yllätys. Yllätys on lähinnä se, että ollaan valmiit silmää räpäyttämättä ajamaan osa Suomen ja EU:kin ulkomaankaupasta alas kuvitellen, että sillä olisi jokin vaikutus Ukrainan tilanteeseen.

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

" Erityisen tärkeää olisi saada purettua Venäjän-kaupan rajoitteet. Venäläiset ostavat mielellään suomalaisia tuotteita, kunhan niitä vain olisi heillä saatavilla."

Onko maataloustukemme tarkoitus tuottaa halpaa ruokaa Venäjän markkinoille? Mielestäni ei todellakaan.

Venäjä hyökkäsi itsenäiseen Ukrainaan ja valloitti väkivalloin Krimin, sen takia Venäjä kaupalla on rajoitteensa, jotka on syytä säilyttää. Emme ruoki tappavaa kättä.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Voi nyyh. Jos sulla on paha mieli ja tunnet sympatiaa niin älä pyydä Venäjän kaupasta elantonsa hankkivia leivästään luopumaan vain sinun yö uniesi tähden. Samperi että kiukuttaa tuollainen tyhmyys.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kepu pettää niin maanviljelijän kuin työmiehen!

Toimituksen poiminnat