Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Oletko syönyt tänään? Kiitä maanviljelijää!

  • Oletko syönyt tänään? Kiitä maanviljelijää!

Olin seuraamassa eilen suurmielenosoitusta Helsingin Senaatintorilla. Se oli täynnä maatalousväkeä, traktoreita sekä myös kuluttajia, jotka halusivat ilmaista myötätuntonsa suomalaisen ruoantuotannon puolesta. Tapasin monia tuottajien edustajia. Maatilan emäntänä ymmärrän täysin sen ahdistuksen ja tuskin, jota ympäri Suomen laajaa maaseutua tunnetaan. Maaseudun väki puhui väkevästi ja sen viesti on kuultava. Uskon, että tuhansissa suomalaisissa kodeissa on sydämessä marssittu näiden ihmisten mukana, vaikka kaikki eivät henkilökohtaisesti tänne paikalle päässeetkään. 

Eilen ilmoitettiin Maaseutuviraston ylijohtajan siirtämisestä pois tehtävistään ja viraston ottamisesta tiukemmin ministeriön ohjaukseen. Oikeansuuntaisia päätöksiä, mutta ihmisten on nyt voitava luottaa, että asioidenhoitoon tulee oikeasti muutos.

Olen kantanut suurta huolta ja käynyt lukemattomia keskusteluja maatalousalan edustajien kanssa syksystä lähtien maataloustukien maksujen viivästymisestä. Ministeriöön ja Maaseutuvirastoon (Mavi) on pyritty viemään mahdollisimman vakavaa viestiä siitä, että maatiloilla ovat loppuneet rahat. Tämä ei ole johtunut maatalousyrittäjistä, vaan siitä, etteivät he ole saaneet laillisia korvauksiaan. 

Pahimmat maksujen viivästymiset on saatu estettyä. Se on tietysti hyvä, mutta Mavin toiminta on silti sanalla sanoen epäonnistunut. Maataloushallinto on muutettava asiakaslähtöiseksi. Tuottajat ovat maataloushallinnon asiakkaita, eivät alamaisia, joita saa kohdella, miten sattuu.

Oman tilamme maatalouden veroilmoituksen jätin viime kuun lopussa. Tilamme tulot ovat romahtaneet rajusti. Käytännössä olen elättänyt perheemme kansanedustajan palkallani. Kaikki eivät ole yhtä hyvässä asemassa, että toisella puolisolla on hyväpalkkainen työ. Eikä maataloutta pidäkään rahoittaa muilla töillä, vaan oman tilan tuloilla. Moni maanviljelijä on joutunut nyt erittäin vaikeaan tilanteeseen. 

Mavissa ongelma on myös Hyrrä-verkkopalvelun täysin epäonnistunut toiminta. Maaseudun investoinnit ja kehittämishankkeet piti hoitaa verkossa, mutta sähköinen ohjelma toimii vain osittain. Päätökset on jouduttu alkamaan uudestaan hoitaa paperilla.

Mavin johdon vaihtaminen ja viraston ottaminen ministeriön holhoukseen oli tarpeellinen askel. Suomi on täynnä ohjelmistoalan ammattilaisia, mutta maatalouden tukiasioita ei ole saatu hoitoon, vaikka ongelma on tiedostettu jo kauan. Hyväksyttäisiinkö minkään muun ammattiryhmän näin huono kohtelu? Ilman omaa syytään he ovat jo joutuneen Venäjä-pakotteiden maksumieheksi. 

Meidän on aina syytä muistaa, että maataloustuet eivät ole elinkelvottoman elinkeinon ylläpitämistä. Niissä on kysymys oikeudenmukaisesta korvauksesta tehdystä työstä, jotta suomalaiset voivat syödä kohtuulliseen hintaan puhdasta ja terveellistä kotimaista ruokaa. Tuet täytyy hoitaa maksuun ajallaan. Tarvitaan myös asennekasvatusta. Suomalainen alkutuotanto ja lähiruoka tulee ottaa kansalliseksi ylpeydenaiheeksi. Yksi toimenpide tässä voisi olla, että suomalaista ruokaa on saatava julkisiin ruokapaikkoihin nykyistä enemmän, ja kilpailutuksessa on voitava entistä paremmin huomioida laatu, välimatkat ja yleensä paikallisuus.

Mielenosoituksessa oli monenlaisia iskulauseita esillä. Moni oli kiinnittänyt traktoriinsa sloganin: ”Ei maatiloja – ei ruokaa!” Eräässä mielenosoituskyltissä luki: ”Oletko syönyt tänään? – Kiitä maanviljelijää!” – Annetaan kotimaiselle alkutuotannolle sille kuuluva arvostus, eikä vain myötätuntoisina puheina, vaan todellisina valtiotekoina!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Suurin ongelmanne oikeastaan on, että edunvalvojanne ovat poskettoman huonoja kun puhutaan suhteistanne S- ja K-ketjuihin. Alkutuotannon osuus ruoan kokonaishinnasta on säälittävän alhainen. Näyttäisi vahvasti siltä, että edunvalvontanne on keskittynyt aivan liian pitkälti julkisten tukien kinuamiseen.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Et ole tainnut huomata että aina kun tuottajat ovat koettaneet yhdessä toimia saadakseen hintoja neuvoteltuja ylöspäin on kilpailuvirasto moista ollut nopeasti kieltämässä. Kyseinen virasto noin kymmenisen vuotta erittäin nopeasti estämässä esim. sitä kun suomalainen kanamunantuottaja suunnitteli munien viemistä Saksaan, koska sieltä sai paremman katteen tuotteelleen.

Valiokin jäi jalkoihin ulkomaisen suuryrityksen kanssa siitä piti suomalainen viranomainen huolen.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En oikein usko että vuodentakainen tv mainos jossa hoettiin "Suomalainen maksaisi jopa kymmenen euroa jokaisesta suomalaisesta tuotteesta" pitää ihan paikkaansa. Ainakin itsellä ajatuskin siitä että Valion litran maitopurkki maksaisi kympin saa puistattamaan, eli menisin ennemmin Lidlliin ja ostaisin sieltä halvalla saksalaista maitoa jos se olisi reilusti halvempaa.

Pekka Iiskonmaki

Nyt kyllä omat koirat purevat talonpoikia. Pankaa koirat kiinni tai lopettakaa ne.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olen kyllä syönyt tänään mutta kiitän siitä enemmin ruokapankkia jonka leipäkassijonossa jaksen seisoa, ilman sitä ei olisi tällä työttömällä nuorella varaa ostaa ulkomailta tuotuja halpoja kasviksia tai kissalle edulista kaupan omanmerkin ulkomaista kissanruokaa. Ostaisi mieluummin otimaista mutta vastasn tulee hintakysymys kun omaa kulutusta pitää seurata tarkoin ja laskea kunnolla että rahat riittävät. Sääli kyllä käy kotimaisia maatalousyrittäjiä kohtaan.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kissanruoat kannattaa tilata Saksasta isona satsina. Säästää noin puolet hinnasta. Kertainvestointina voi olla työttömän nuoren budjetille iso, mutta pitkällä tähtäimellä kannattaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Pitäähän sitä jotain ostaa lähikaupastaa ettei pulju mene konkkaa.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Olivatko Torilla näkemäsi kaikki traktorit kotimaisia? Vai voiko puhua ja velvoittaa suosimaan suomalaista elintarviketta, vaikka tuottaja käyttää mahdollisesti ulkomaalaista teknistä tuotetta?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Olen syönyt ja maksanut rahalla Euroopan kalleimmasta ruuasta ja vielä maksanut veroja, joista tukimiljoonia maksetaan. Joten kiittäkää minua ja muitakin syömämiehiä ja veronmaksajia.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Herra on hyvä ja käy ostamassa Norjasta halvempaa. Tai Ruotsista. Tai Tanskasta.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tuottajat käyttävät myös hyvin paljon ulkomaista työvoimaa. Halpaa sellaista. Suomesta kun ei vastaavaa ole saatavilla.

Ei silti. Kyllä syön mielelläni kotimaista. Jos sitä Lidelistä. Se on lähes ainoa kauppa missä itse käyn nykyään. Kaikesta pitää säästää. Valtion verottaa, hinnat nousevat, minä säästän.

Kysymys on rahasta. Kuluttajien rahasta, veroista ym...

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Jotenkin tuntuu että niinkin viennistä riippuvaisen maan kuin Suomi, ei kannattaisi kovin paljon yrittää huudella kotimaisuuden perään. Venäjähän siirtyi enemmän kotimaisiin tuotteisiin pakotteiden vuoksi, ja lopetti suomalaisten elintarvikkeiden oston suurilta osin.

Kelpaako siis tämä "kotimaisuus" jos muutkin maat siihen ryhtyvät? Rakentakoot omat pelinsä, soodakattilansa ja Jollansa! Miksi eivät suosi kotimaista?

Minun mielestäni kannattaa suosia laatua, ei kotimaisuutta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Valitsen safkani hinta/laatusuhteen ja makutottumusten perusteella. En kotimaisuuden tai ulkomaalaisuuden.

Valitettavasti niin verottaja, kotimaiset pykälänikkarit, kauppaketjut ja muu on saanut aikaan sen että sitä kotimaista on yhä vaikeampi valita.

Onneksi ulkomailta tulevan tavaran ansiosta vertailuja on nykyään paljon helpompi tehdä kuin joskus ennen. Joskus taannoin tuontia rajoitettiin joko tulleilla tai muilla kielloilla paljon nykyistä enemmän. En kaipaa sellaisia aikoja.

Pekka Iiskonmaki

#8
Maataloustuen lopettaminen pudottaan maatalousmaan hinnan oikealle ja kannattavalle tasolle.

EU:n tuki riittää. Kansallista tukea ei tarvita. Samoin pitää lopettaa yritystuet.

Verot pitää vastaavasti pudottaa, että talous pyörii. Nyt se on jumissa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Kyltin kirjoittajalta oli varmaan jäänyt tekstistä pois pari sanaa. Hän varmaankin tarkoitti: "Oletko syönyt tänään suomalaista ruokaa? Kiitä suomalaista maanviljelijää!". Ruokaa kun tuotetaan muuallakin kuin Suomessa, ja mitä ulkomaanelävien lukumäärää tarkastelee, niin kyllä sillä ulkomaisellakin ruualla tuntuu ihan hyvin hengissä pysyvän.

Ydinkysymys lienee se, pitääkö ruoka tuottaa kotimaassa. Omavaraisuuden kannalta toki pitää, mutta toisaalta Suomi on niin pohjoisessa, ettei viljely täällä ole absoluuttisella asteikolla kovin kannattavaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Mitä sitten syödään jos tulee joku kriisi, eikä ulkomailta tulee enää ruokaa.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Eiköhän nyt sentään ole vuoden varmuusvarastot veronmaksajien rahoilla kasattu. Sitten alettaisiin taas viljelemään....Sitä kriisiä kestänee odotella, mutta eihän nyt mikään mahdotonta olisi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #13

Mitähän herkkuja niissä varmuusvarastoissa mahtaa olla?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #13

Seppo Leskinen, varmuusvarastoistakin on leikattu niin että ne kestävät enään puolivuotta tuon vuoden sijaan jos jotain sattuu. On toki myös ehdotettu että varmuusvarastoista luovuttaisiin kokonaan tälläisinä taloudellisesti heikkoina aikoina kun ei ole uhkaa joutua sotaan esim Venäjän kanssa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #22

Ihan kuin ei muita uhkia olisi. Globaali talousromahdus romuttaisi kansainvälistä logistiikka.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Viime rähinässä Saksan elintarvikeapu pelasti Suomen nälänhädältä. Suomen huoltovarmuuden ( ei siis omavaraisuuden, joka on eri asia ) kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että merenkulun yhteydet Etelä-Itämeren suuntaan pysyvät kaikissa tilanteissa auki. Suomi on käytännössä saari, jonka viennistä ja tuonnista 85 - 90 % kulkee laivoilla. Sitä kuljetusmuotoa ei voida millään muulla korvata.

Millä varmistamme merenkulun yhteyksien auki pysymisen kaikissa tilanteissa ? Sitä kannattaa miettiä ja ehkä karttaa katsoa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #33

Jos raha romahtaa ei riitä pelkkä merenkulku varmistamaan huoltovarmuutta. Pitää olla jotain kuljetettavaakin.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas Vastaus kommenttiin #33

Eihän niiden katkeamiseen tarvita kuin jäätalvi ja AKT.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Täällä on harjoitettu viljelyä niin kauan kuin ihmisiä on täällä asunut ja kaiken lisäksi ankeissa olosuhteissa. Nyt kun kesät pitenevät ja ilmasto on muuttunut ja muuttuu yhä lparemmaksi, niin lienee viljely hyvin mahdollista jatkaa....

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei pidä paikkaansa. Täällä on asuttu tuhansia vuosia ennen kuin mitään viljelystä on alettu harjoittamaan.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jos haluaa kuluttajilta ja veronmaksajilta sympatiaa, ei ole kovin viisasta leuhkia olevansa korvaamaton. Voin toki kiittää viljelijää, mutta kiitos -ja kirous- kuuluu myös maakaasulle ja öljylle, joita joudumme 'syömään' ruoassamme valtavia määriä. Keinolannoitteet ja koneiden käyttövoima syntyvät uusiutumattomista luonnonvaroista.

Suurin henkinen este järkevälle maatalouselinkeinolle osana yhteiskunnan kokonaisuutta on 'vapaa talonpoika'-myytti. Siihen ripustautuminen ja öyhötys olisi syytä lopettaa.

Minulla ei ole mitään kotimaisen maatalouden säilyttämistä vastaan, mutta ilman ehtoja se ei tukeani saa. Ala voisi ripeämmin ja näyttävän omatoimisesti puhkoa mätäpaiseensa, esimerkiksi eläinrääkkäyksen, vesien saastutuksen ja yleisen luonnonsuojeluvastaisuuden. Myös Piippolan vaari- tyyppisen romantisoivan mainonnan kuluttajille saisi heittää menemään. Puhtaus ja terveellisyys -väittämätkään eivät kestä lähempää tarkastelua. Kuluttajat voisivat olla hyvä yhteistyökumppani tuottajille, jos ala ei jatkuvasti aliarvioisi meitä valheellisella mainonnallaan. Sianlihantuottajat pyytävät ja saavat satojatuhansia euroja markkinontirahaa aina kun paljastetaan uusia rääkkäystapauksia tiloilla tai teurastamoissa - tämä on sietämättömän ylimielinen läimäys vastuullisuutta arvostavin kuluttajien naamalle.

Vehnäpörssiviljelijöiltä en kyllä siedä yhtään uikutusta. Tukiaisia käytetään keinotteluun, sellaista ei voi hyväksyä.

Tavanmukainen ns. tehomaatalous ei myöskään ole säästänyt vaivojaan haitatessaan ja torjuessaan kritiikkiä ja uusia sen paradigmaa haastavia innovaatioita. Alan organisaatiot ovat ahkerasti lietsoneet vihakampanjoita mm. eläinoikeuksia ja luomuviljelyä vastaan. Kuinka paljon Suomi onkaan hävinnyt, kun tämä pienen joukon muutosvastarinta on hidastanut edistystä? Millä muulla alalla kehitystä vastaan mölisevät ovat niitä, joita kuunnellaan? Ei nykyajan työelämään tai yrittäjyyteen kuulu möykätä, että 'en halua täytellä lomakkeita, en halua oppia uutta, haluan tehdä niin kuin aina ennenkin, tukirahat tänne ilman mitään peräänkatsomista!'

On kovin vaikeaa fanittaa suomalaista maataloutta sen ilmiselvien ongelmien takia. Mutta eipä se maatalous sen kummoisempaa muuallakaan ole.

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

On tämä maailman niin ristiriitainen, toiset syyttävät etei tapahdu kehitystä ja toiset siitä että niin kehitystä tarkoittavia investointeja tehdään.

Itselläni meni maku näihin tehomaatalouden kritisoiviin sen jälkeen kun esittivät yhdessäkin tv-ohjelmassa kuinka hyvin eläinten asiat olivat silloin joskus 50-luvulla.

Mitä kehitystä vastaan maalla oikein mölistään? Onko samanlaista kun opettajia patistetaan OPS-työhön tai digimaailmaan tai yleensäkin tietokoneen käyttöön?

Pekka Iiskonmaki

Miksi Suomi ei vaadi EU:lta sille kuuluvaa osuuttaan? Onko se vieraskoreutta, kuten Finnairilla?

Suomalainen maksaa Lentolipustaan aina enemmän kuin ulkomaalainen.

Pasi Karvinen

Jorma Jaakkola on kirjoittanut asiasta aika kattavasti miksi suomen maatalouden osalta liittymissopimus oli aika surkea.

http://jormajaakkola.fi/EY-vaalipetos%20A-nelosella

Pekka Heliste

Johtunee siitä, että pääneuvottelijoina olivat melkein pelkästään porvarit: Esko Aho, Iiro Viinanen poliittisela tasolla,

Suomen sopimusneuvotteluvaltuuskunnan kokoonpano: Pertti Salolainen, Paavo Väyrynen (myöhemmin Heikki Haavisto), Veli Sundbäck, Antti Satuli, Esko Hamilo, Eikka Kosonen, Antti Kuosmanen, Esa Härmälä, Niilo Jääskinen, Lasse Aarnio, Bo Göran Eriksson, Marita Eerikäinen, Erkki Liikanen sekä sihteerinä Kare Halonen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #40

#40
Viron porvarit on paljon tehokkaampia vai mitä Pekka? Ja virolainen duunari ei kaivannut AY -liikettä.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #42

Virolainen duunari lähtivätkin maihin, joissa ay-liike on hoitanut edut kuntoon

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #42

Viron porvarit ovat tehokkaita käärimään rahat muiden taskuista, maksamme Viron verot

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #47

#47
Siinä ei ole pelkästään moitittavaa, vai mitä Pekka?

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #48

Eipä niin, muiden siivellä eläminenhän on porvarin tapa

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #49

#49
Miksi Pekka pitäisi työ tehdä itse, kun sen voi delekoida toiselle?

Nytkin Suomessa parkuu sadattuhannet ihmiset töitä. Miksi vasemmisto ei työllistä omia tovereitaan?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

En ole kuullutkaan, että lipun hinta määräytyisi kansallisuuden mukaan.

Pekka Iiskonmaki

#43
Satoja kertoja lentäneenä tiedän asian varmasti.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #44

Tuhansia kertoja lentäneenä ei pidä paikkaansa.Nykyään voi valita lentoyhtiön.

Ostopaikasta ja ostohetkestä riippuu kyllä.Ennen vanhaan lensimme nurinpäin esim lipuostettiin Sri Lankasta mutta lähtö oli Helsingistä

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #51

#51
Noin minäkin teen. Kysymys oli Finnairin hinnoittelusta, etkä ole lentänyt tuhansia kertoja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #52

Sanoit, että lentäminen on suomalaisille kallimpaa.

Pekka Heliste Vastaus kommenttiin #52

Laskeskelin kerran kotimaanlippujen määrän 10 vuodessa 700 lippua. Ja kun siihen lasketaan lomalennot ja lennot ulkomaille ja esim Indonesian ajan, saarten välillähän kuljettiin lentokoneilla

Ja ruotsalaisen firman aikaan ehdin käydä Tukholmassa kerran viikossa

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Haluaisin tietää kuinka paljon pien-, keski- ja suurtilallinen saa tukiaisia + myyntituloja vuodessa. Kumpaa tulee enemmän, tuotteista myyntituloa vai tukiaisia? Mikä on niiden suhde?

Minusta tukiaisia pitäisi maksaa ainoastaan ruokatuotannolle! Miten tuet jaetaan käytännössä? Kuinka suuri osa tuesta menee ruokatuotannolle? Onko jako oikeudenmukainen? Jääkö pieni ruoantuottaja häviölle? MTK,n puheet ovat hyvin epämääräisiä. Tahallista?

Tutkivat journalistit töihin!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos tukiaisia haluttisiin maksaa ruokatuotannolle niin niitä tulisi laajentaa karja- ja maitotaloudesta sekä maanviljelystä koskemaan myös poronhoitoa ja kalanviljelyä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Molemmat alat toki saavat jo tukia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #27
Pekka Heliste

Suurimpia syyllisiä ongelmiin ovat viljelijät itse. Maataloutta ei pidetä normaalina yritystoimintana vaan harrastuksena ja elämänmuotona.Tämä on johtanut kustannuskriisiin ja kannattavuuden romahtamiseen.

Suomessa on edelleen liikaa maatiloja, sinänsä ylituotantoa ei ole mutta pienen tilakoon vuoksi tuottavuus on heikko eikä sitä kyetä nostamaan esim automaatiolla , koska volyymit eivät riitä.

Oman ongelman aiheuttaa maanviljelijä itse eli kun lasia tulee useampia niin yksi jää jatkamaan ja joutuu lunastamaan tilan sisaruksilta Kun esim pellon hinta on Euroopen korkein niin kustannuskriisi on valmis ennen kuin maajussi edes aloittaa toimintansa. Rahaa pumpataan tolktoomasti ulos maataloudesta perinnönjakojen kautta .Se heikentää kannattavuutta ja pääomia ei jää tilan kehittämiseen. Ja perinnöstä maksetaan ylisuuria korvauksia, mikä kumuloituu pellon hintaan

Tarvitaan siis rakennemuutos maatalouteen, mutta tästä rakennemuutoksesta KOK;Kepu,Persuporukka ei uskalla puhua, sillä on mukava jakaa tukiaisia kannattajille .

Muille voi toki ehdottaa rakennemuutoksia

Jos tila olisi normaali yritys niin pellosta maksettaisiin markkinahinta eikä sisaria tuettaisi .Sisarukset voisivat jäädä osakkaaki ja maanviljelijä olisi palkkajohtaja .Sisarukset saisivat tuottoa, josta päättäisi yhtiökokous

.Sisarukset perisivät osuuden yhtiöstä ja voisivat myydä sen vapaasti eikä yrityksen tarvitsisi rasittaa talouttaan sisarosuuksilla .Yritys voisi keskittyä ydinliiketoimintaansa.

Tämä taas merkitsisi, että mm maitotilan töistä suurin osa ulkoistetaan ja automatisoidaan eli tilat erikoituisivat:Osa maidon tuotantoon , osa rehun tuotantoon ja osa töistä ulkoistetaan urakoitsijoille ja työntekijöille.Silloin työpäivätkin olisivat kohtuullisia ja tuottavuus hyvä

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Nyt kun Valio ilmoitti miten paljon tappioita on tullut verovaroin tuetun viennin tyrehtymisestä Venäjälle ajattelin jättää Valiot mahdollisuuksien mukaan ostamatta.

Muistanpa aikaa 70/80-luvuilta jolloin tulli keräsi uskollisesti ulkomailta tuliaisiksi tuodut juustot ja kinkut pois. Kuulemma kansallisen edun nimissä. Silloin päätin etten vastaavaa kotimaista osta, enkä ole ostanut.

Siinä suojeltiin mafiaa ja kana on jäänyt kynimättä niistä ajoista.

On ihan selvää että kotimaiset kartellit odottavat kieli pitkällä samaa tapahtuvaksi ja sitten voidaan taas tehdä kunnon tiliä. Ne maksetaan meidän taskuistamme.

Pekka Heliste

Sama juttu toisinpäin, siihen aikaan rajasuoja oli korkea kaikilla mailla ja Torvin/Haaparannan välillä tullattiin molemiin suuntiin

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Niin, 60 -luvulla voivuoria purettiin sillä, että tuottajalle maksettiin voikilosta kaksi rahaa ja sama voikilo myytiin Britanniaan yhdellä rahalla. Arvata voi, kenen kukkarosta se erotus meni. Valitettavasti Suomessa tuntuu edelleen elävän tämän laatuinen ajattelumalli, jossa todellisella kannattavuudella ei ole sijaa.

Oma kysymyksensä lienee sekin, että miten ja kuka on nuoret maatalousyrittäjät houkutellut ottamaan lainaa miljoonainvestointeihin ? Onko heille annettu ja luvattu liian ruusuinen kuva ikuisesti kannattavasta maataloudesta ? Keskustapuolue / MTK ?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kun puhutaan suomalaisen ruoan laadusta, viitataan lähinnä sen eettiseen tuottamistapaan ja hygieenisyyteen. Siitähän sitä maksetaan sitten, mutta valitettavasti sen gastronominen laatu on usein ala-arvoista etenkin massatuotetun lihan tai kasvisten osalta.

Oikein mistään ei saa esimerkiksi kotimaista kunnolla raakakypsytettyä pihvilihaa, koska esteenä on sekä Eviran säädökset että alkutuottajien osaamattomuus. Nautojen parhaat osat eli kyljet jauhetaan meillä jauhelihaksi, jotta kotikokki.netin turistit voivat ylpeänä postata kännykamerakuvia läpikypsistä ja umpikuivista lihapullistaan. Kotimainen tomaatti on huono vitsi, kun lajikkeita on useimmiten myynnissä tasan sitä yhtä vetistä tennispalloa, jonka vuoksi täytyy turvautua Muttin italialaiseen tomaattimurskaan. Parempien tomaattien kasvattaminen olisi kyllä mahdollista, mutta minä en niihin pääse käsiksi paitsi jos pientuottajana työskentelevä vaimoni päättää pelloltansa tuoda.

Siitä puheen ollen niitä pientuottajien laadukkaita kasviksia myydään sitten suoramyyntinä ravintoloille, joiden avulla saavat Michelin-tähtensä. Tuulipukukansa syö paremmasta tietämättömänä sitä geneeristä sikanautahernemaissipaprikaa niin että napa rutajaa, ja sitten juhlapuheissa joku Keskustan rahoittama politrukki kehuu, kuinka Suomessa on oikein maailman laadukkainta ruokaa.

Uskoisin, että viljelijät saisivat osakseen hitusen enemmän sympatiaa, jos se ruoka oikeasti olisi hyvänmakuistakin.

Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Tuohon voisi lisätä vielä vertailun saksalaisen ja suomalaisen makkaran välillä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ostopiirejä pientuottajien laaturuualle voisi perustaa enemmän.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Valitettavasti globalisaation seurauksena ruuantuotanto kalanviljelyä
lukuunottamatta on viivytystaistelua. Metsätalous, turismi ja kaivokset ovat maaseudun tulevaisuutta.

Toimituksen poiminnat