Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Poronhoito turvattava kannanhoitosuunnitelmissa

Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi eilen luonnoksen uudeksi susikannan hoitosuunnitelmaksi. Kansanedustaja Poroelinkeinon toimintaedellytysten on turvattava yksiselitteisesti.

Voimassa olevan susikannanhoitosuunnitelman mukaan tavoitteena ei ole lisätä poronhoitoalueen susikantaa. Näin ollen kaksi vuotta sitten päätettiin, että poronhoitoalueelle voidaan myöntää suden poistolupa aina, kun alueella havaitaan vahinkoja aiheuttava susi.  Tämä on ollut todella tarpeellinen asia ja samalla kiintiöön perustuva susien poisto on voitu osoittaa kokonaisuudessaan poronhoitoalueen ulkopuolelle. Tähän ei saa tulla missään nimessä heikennystä ja onneksi luonnoksessa tämä on huomioitu.

Uudessa esityksessä pidetään tärkeänä susien poronhoitoalueen yli Venäjältä Ruotsiin tapahtuvan kulkureitin säilyttämistä. Siirtyminen on ollut mahdollista nytkin, joten tämän vuoksi ei tarvitse tehdä muutoksia vahinkoja aiheuttavien susien poistoon.

Petopolitiikan suuntaa on Suomessa onnistuttu kääntämään, vaikka työ on ollut hidasta. Porotalous on kuitenkin edelleen uhattuna ja asenteissakin riittää korjaamista. Esim. Suomen Luonnonsuojeluliiton vaatii poronhoitoalueen pienentämisestä, jotta petoeläimille saadaan lisää tilaa. Onneksi tämä ei ole mukana ministeriön esityksessä. Lausunnon susikunnan hoitosuunnitelmasta tulee jättää 14.1.2015 mennessä ja neuvotteluissa tulee olla hereillä loppuun asti. 

Ahmojen osalta saatiin viime kesänä hyvä kannanhoitosuunnitelma, vaikka luonnonsuojelujärjestöt yrittivät sitä muuttaa. Ahmojen poistoa ollaan valmistelemassa jo täksi talveksi.

Karhujen kannanhoitosuunnitelma tulee uusia seuraavaksi, sillä karhu on tällä hetkellä suurin porotalouden vahinkojen aiheuttaja.  Maa- ja metsätalousministeri Orpo lupasi keskiviikkona 17.12. eduskunnan istunnossa, että hän ottaa kopin pyynnöstäni selvittää miten karhujen määrä saadaan pienemmäksi poronhoitoalueella.  Orpo lupasi katsoa vakavasti, mikä on karhujen petovahinkotilanne Lapissa. Olen kiitollinen ministerille. Odotan, että ministeri pitää lupauksensa ja tutkimuksen tuloksista vedetään riittävät johtopäätökset ja näin ollen myös karhujen aiheuttamat porovahingot saadaan vähenemään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Nyt lausunnolla olevan susikannan hoitosuunnitelman riski on se, että kun jokaisesta laumasta saadaan ampua yksi nuori eläin, niin niitä ammutaan sitten useampia. Kun lupa on saatu yhden suden kaatamiseksi, niin metsästystä jatketaan niin kauan kuin koko lauma on tapettu.

Median aikaansaama susihysteria tuottaa tulosta.

Tiedän Pohjanmaalla jopa riistanhoitoyhdistysten toimihenkilöitä, jotka ovat jo kauan uhonneet, että jos heidän alueelle susia ilmestyy, niin sata varmasti henki lähtee. Aikaisemmin se oli salametsästystä. Nyt siihen on virallinen lupa.

Samalla tavalla poronhoitoalueella on tapahtunut ilveksen suhteen.

Karhuthan nukkuu talvella ja kesällä syövät marjoja ja kannon toukkia.

Useina vuosina ei poronhoitoaluella ole karhukiintiötä saatu kaadetuksi.

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Jotenkin tästä kirjoituksesta välittyy vaikutelma, että kaikki sudet, ahmat ja karhut pitää saada ampua, ja jos on eri mieltä, on vikaa asenteissa.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Metsäpeura ei ole Suomessa uhanalainen laji. Niitä on yli 1000 yksilöä.

Kari Rosell

Jos metsäpeura on niin uhanalainen niin miksi Perhon ja Halsuan metsästäjäyhdistykset myyvät niille kaatolupia hyvään hintaan ja RKTL niitä Kainuussa ampuu?

Toimituksen poiminnat