Eeva-Maria Maijalan blogi Pihkassa Lappiin

Eläkeläisistä ja omaishoitajista

Eduskunnassa käsiteltiin viime viikkoina valtion budjettiesitystä sekä eriarvoistumista koskevaa välikysymystä. Viime viikolla käsiteltiin myös lakialoitetta omaishoidon tuen muuttamisesta verovapaaksi. Näissä kaikissa käsitellyissä asioissa keskeisessä osassa on yksi ihmisryhmä, pienituloiset vanhukset. He ovat väkeä, joiden ei tulisi monien laskelmien mukaan selvitä, mutta silti he vain selviävät ja venyttävät penniä. Monesti he eivät edes pyydä apua esimerkiksi toimeentulotuen muodossa, vaikka olisivat siihen varmasti oikeutettuja. Ilman näitä ihmisiä ja heidän tekemäänsä työtä olisimme Suomessa taloudellisesti täydellisessä pulassa. Siksikin heidän asemansa kokonaisvaltainen tarkastelu on tarpeen.

Maaseudulla pieneläkeläiset pitävät tupaa lämpimänä omilla puillaan, keräävät marjat, pyytävät kalat ja kasvattavat omassa puutarhassaan syötävää. Jätteitä ei juuri muodostu, kun kaikki käytetään järkevästi hyväksi. Silti he maksavat täyden hinnan jätteiden keräilystä, lähes tyhjien pussien hakemisesta. Näille ihmisille ei saa tulla enää mitään lisäkuluja, esimerkiksi autolla liikkumiseen. Nykyisiäkin maksuja pitäisi miettiä, miten niitä voitaisiin leikata.

Viime hallituskaudella haluttiin parantaa pienituloisimpien asemaa luomalla erityinen takuueläke. On hyvä, ettei järjestelmää ole kumottu, mutta miksi eläkevähennyksen ulkopuolelle jätettiin pienimpien eläkkeitten saajat? Takuueläkkeen korotus olisi tarvittu, mutta budjettiriihessä se hylättiin. Takuueläkkeen korotus 10 eurolla kuukaudessa maksaisi suunnilleen 13 miljoonaa euroa.

Kunnallisveron eläketulovähennyksen korotuksella hallitus kaiketi halusi korvata jo aiemmin sopimaansa yhden prosenttiyksikön indeksileikkausta pientä eläkettä saaville. Kaikkein vähätuloisimmat eläkeläiset, yli 100 000 eläkeläistä, jäivät kuitenkin tämän hyvityksen ulkopuolelle. Olen pohtinut kovasti, että ovatko sosialidemokraatit ja kristillisdemokraatit ylpeitä hallituksensa linjauksesta tältä osin?

Kuten mm. Eläkeliiton puheenjohtaja on todennut: ”Kyse ei ole siis rahasta vaan tahdosta, sillä sehän olisi voitu hoitaa vaikka eläketulovähennykseen varatun määrärahan puitteissa.”

Omaishoitajien asema herätti eilen eduskunnassa vahvaa ja tunteikastakin keskustelua. En tiedä, olisiko minusta itsestäni siihen tehtävään, joten erityisesti sen takia kunnioitan ihmisiä, jotka jaksavat ja pystyvät siihen työhön. Kaikkihan eivät sellaiseen tilanteeseen koskaan joudu.

Omaishoitajat ovat usein pienituloisia eläkeläisiä. Paljonko hoitopaikkojen kustannukset olisivat yhteiskunnalle, jos jokainen omainen jättäisi sairaan läheisensä makaamaan vuodeosastolle? Oikeudenmukaisuus vaatii, että omaishoidon tuki siirrettäisiin Kelalle ja kaikille taattaisiin yhtäläinen oikeus kunnon tukeen asuinkunnan taloudellisesta tilanteesta riippumatta.

Liian usein olen itse kuullut tapauksista, joissa nämä omaishoidon kohteena olevat henkilöt on viety omaishoitajan lomapäivinä laitokseen sillä seurauksella, että he ovat siellä henkilöt taantuneet. He ovat voineet olla hyvinkin huonossa kunnossa ainakin tämän omaisen mielestä sen jälkeen, minkä vuoksi moni omaisista ei enää halua viedä sitä hoidettavaansa laitokseen ja silloin hoitajan jaksaminen kärsii. Päätöksenteossa tulee todella kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla näitä hoidossa olevia omaisia voidaan paremmin hoitaa kotona. Esim. kehittää kotiapua näihin tilanteisiin, ihan kunnolla lomittajia, jotka tulevat sinne kotiin auttamaan ja hoitamaan tässä tilanteessa. Ja jos tilanne edellyttää laitoshoitojaksoja, ns. intervallihoitoa, niin sitten sen kehittämistä niin, että ns. laitostumisen seuraukset voitaisiin mahdollisimman hyvin välttää.

Nämä maan hiljaiset, eläkeläiset, ovat kasvattaneet etelän kaupunkeihin veronsa maksavia työikäisiä. Nyt ihmetellään, miten maan hiljaisten nykyisillä verotuloilla voitaisiin ylläpitää heidän palveluitaan syrjäseudulla. Olemmeko todella maksaneet heidän kunniavelkansa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Ottakaa huostabisneksestä ja kaikesta siitä rahasta mitä tungetaan tämän ei-päivänvaloa kestävän kulttuurin ylläpitoon.Jos sinne on miljardi vara lykätä veronmaksajien rahaa ollaan väärällä tiellä.es.Yli 700 000 euroa SIJAREIDEN etujen ajamiseen ,perheet eivät taas saa edes lainmukaisiakaan tukitoimia!Keskusta tietää nämä kuviot paremmin kuin hyvin.

Omaishoitajien maksimi 300 -verot kk.onkin ollut vuosikymmenien vaaliaihe.Mitä on tehty?Huononnettu heidän asemaansa,kuten vanhustenkin.Mihin katosi lomittajat omaishoitajilta?Vaalilupauksia siis piisaa.

Omaishoitajat ovatkin niin loppuunpalaneita että ovat itse hoidon tarpeessa.Puolisoaan hoitavat,lapsiaan ikänsä hoitaneet,ikääntyneet vanhemmat(leskeksi jääneet,yksin siis hoitavat vanhoja lapsiaan)Viimeiset yli 20 vuotta on vaaliteemana ollutkin tämäkin aihe.

Kaikki he jotka hoitavat omiaan viimeiseen asti,elleivät kupsahda omiin sairauksiinsa kesken kaiken.

Toki pois kun kuollaan sitten viimeistään apua tulee ,sosiaalitoimesta voi hakea hautausavustusta,sukulaiset.

Toimituksen poiminnat